Levend Geloof 1974.10 nr. 151

Eeuwig leven!

Wie in de Zoon (Jezus) gelooft,, heeft eeuwig leven, zegt Gods Woord. Het is de rotsvaste zekerheid voor elk kind van God dat dit waar is.

In onze dagen wekt het begrip “eeuwig leven” bij velen associaties op net denkbeelden uit het verleden. Conserva­tief en vroom gedoe dat reeds lang heeft afgedaan…. Wie gebruikt er nu nog zo’n ouderwetse uitdrukking als “eeuwig leven”?…. Wie gelooft daar nu nog in?…. Het is toch reeds lang wetenschappelijk bewezen dat de Bijbel waarin deze woorden vele malen voorkomen niet wetenschappelijk verantwoord is en dus onbetrouwbaar…. De Bijbel is im­mers maar een boek van een bepaalde godsdienst zoals er vele bestaan….

Zo redeneert de mens die Jezus niet kent en dus in de macht van satan is.

Toch is “eeuwig leven” iets dat reeds direct als iemand van een zondaar een kind van God is geworden, wordt vast­gelegd in het hart van de gelovige. Als wij door persoonlijk geloof in Jezus Christus een kind van God zijn geworden, volgt daaruit dat wij ook “eeuwig leven” hebben ontvangen.

Eeuwig leven, dat wil zeggen een leven waaraan nooit meer een einde komt. Duizenden jaren en nog eens en nog eens…. Onvoorstelbaar heerlijk vooruitzicht voor elk kind van God’

Ook voor u? Of bent u nog geen kind van God? Wacht dan geen moment langer en neen nu de beslissing om door geloof in Jezus Christus eeuwig leven te ontvangen.

Gebed: “Vader in de hemel. Ik kom tot u als zondaar, maar die vanaf dit moment een nieuw leven met U wil begin­nen. Ik belijd mijn zonden en geloof dat u ze gedragen hebt aan Golgotha ‘s kruis. Ik dank u voor het nieuwe, eeuwige leven dat U mij thans uit genade schenkt. Amen”.

 

Wie geloof zaait, zal wonderen oogsten door Gert Jan Doornink

“Wat een mens zaait, zal hij ook oogsten”(Gal. 06:07) Deze waarheid vindt zijn basis in de Bijbel, het levende Woord van God.

In natuurlijk opzicht is het een vanzelfsprekende zaak dat iemand die bijvoorbeeld tarwe zaait, ook tarwe oogst. Nu laten wij bijkomende factoren als bemesting, bewer­king, onkruidbestrijding, etc. even buiten beschouwing.

In geestelijk opzicht behoort het eveneens een van­zelfsprekende zaak te zijn dat na het zaaien uiteindelijk de oogst volgt. Maar wat zaaien wij en hoe zaaien wij?

Gods woord is het zaad

Wij weten uit de gelijkenis van de zaaier dat het zaad het Woord van God is. Wanneer we het Woord van God in al zijn volheid uitdragen, mogen wij in ‘t geloof er zeker van zijn dat het vrucht zal dragen. “Wanneer het eenmaal tijd is., zullen wij oogsten, als wij niet verslappen” (Gal. 06:09)

Toch schijnt, het wel of heel wat kinderen Gods de fac­tor ‘geloof’ geheel over het hoofd zien, terwijl God toch zo nadrukkelijk stelt dat het zonder geloof onmogelijk is Hem welgevallig te zijn. (Heb. 11:06.)

Waar zijn de wonderen?

Velen zien uit naar wonderen. Het zij in eigen leven of in dat van anderen. Zij bidden of God in zal grijpen in hun nood. Velen zijn in financiële nood, anderen hebben ernstige gezinsproblemen of worden geteisterd door ernstige ziekten. Zij bidden tot God om een wonder, maar er gebeurt weinig of niets.

Wat is de oorzaak? Wij willen voorop stellen dat Paulus, wanneer hij zegt? “Wat- een mens zaait, zal hij ook oogsten” er onmiddellijk op laat volgens “Wie op de akker van zijn vlees zaait, zal uit zijn vlees verderf oogsten, maar wie op de akker van de Geest zaait, zal uit de Geest eeuwig leven oogsten”(Gal. 06:08).

Bidden wij in het geloof?

Een Christen behoort dus overgegeven, geleid door de Hei­lige Geest te leven. Dit houdt ook in: Door het geloof. Ge­brek aan geloof is één van de voornaamste oorzaken van het niet ontvangen van datgene wat de Heer ons schenken wil.

Als wij tot God “bidden om iets, laten wij dan gelovig bidden. Wij behoren er op bedacht te zijn dat ons gebed niet een soort gebed uit sleur wordt. In bidstonden en samenkomsten kan men soms opmerken hoe sommige gebeden zo automatisch en gevoelloos worden uitgesproken; dat men zich af moet vragen of hier wel de wens tot contact met de levende God aanwezig is. Of wil men zichzelf maar laten horen? Laat ieder zichzelf onderzoeken.

Wees niet bezorgd

Gods Woord zegt. “Weest in geen ding bezorgd, maar la­ten bij alles uw wensen door gebed en smeking met dankzegging bekend worden bij God” (Filip. 04:06).

De wonderen zullen zeer zeker niet uitblijven als wij in het geloof de beloften Gods accepteren. Uiteraard gaat het niet in de eerste plaats om de wonderen als zodanig, maar God bevestigt Zijn Woord er door.’

Hij is de Eeuwige, Onveranderlijke, Goede God. Hij is een Waarmaker van Zijn Woord en zal Zijn eigen beloften nooit breken’ Het is nog steeds waars Wie in ’t geloof zaait, zal wonderen oogsten!

 

Bij God zijn alle dingen mogelijk door Norman Peale

Verstandelijk en theoretisch geloven de meeste mensen wel, dat God Zijn schepselen helpt, maar niet altijd vragen ze werkelijk die hulp in bepaalde omstandigheden. “Wat kan God in dit bijzondere geval doen?” vragen ze twijfelend. Laten we die negatieve gedachte beantwoorden met de posi­tieve vraag? “Wat kan God niet doen?”.

 

Flitsen van de One way day 1974

Meer dan 10.000 mensen naakten dit jaar de derde “one way day” nee, die op 12 oktober in de Julianahal te Utrecht werd gehouden. Deze, door evangelist Ben Hoekendijk georganiseerde, manifestatie van Jezus jongeren was daardoor gro­ter dan ooit tevoren.

Honderden kwamen bij de verschillende uitnodigingen naar voren on een nieuw leven net Jezus te beginnen of voor de doop net de Heilige Geest. Met hen werd gesproken en gebe­den door 250 nazorg-medewerkers.

De organisatie van deze dag was weer perfect, hoewel niet ieder onderdeel even geslaagd was. O.a. werd de “ge­heimzinnige stoel” geen succes doordat slechts een van de drie kandidaten aanwezig was. Misschien dat men dit onderdeel van het programma beter vervangen kan door wat meer getuigenissen. Evenals vorig jaar waren deze er te weinig.

Hoewel het percentage ouderen ten opzichte van vorig jaar wat groter was, werd het overgrote deel van de duizen­den toch gevormd door jongens en meisjes beneden de 25 jaar, wat uiteraard ook de opzet was. Terecht merkte Ben Hoekendijk in zijn openingswoord op dat deze’ dag een gees­telijke manifestatie was, geen songfestival, geen concert en geen show. “Vele mensen weten niet dat er een machtige opwekking aan de gang is, een geestelijk réveil die niemand kan stoppen. We leven in een overgangsfase naar een nieuwe tijd. In deze eindtijd kont het er op aan Jezus radicaal te volgen.

Dat vele jongeren hiertoe bereid zijn, bleek ook deze dag weer. Velen werden door dé’ Heilige Geest overtuigd, dat alleen Jezus Christus een stralende toekomst geeft.

 

One Way flitsen

Uit de boodschap van Nico van Biljou:

Over de Bijbel: “Of de zonde houd je van dit boek af, of dit boek houd je van de zonde af”, naar aanleiding van een uitspraak van Moody.

We moeten oppassen dat we niet in een soort “consumptie-evangelie” terecht komen. Ons hart moet geraakt zijn. Er moeten dynamische jongelui zijn, die niet alleen bekeerd zijn, maar ook be­reid zijn een discipel van Jezus te zijn”.

(1 Petr. 02:09) heb ik rood onderstreept in mijn Bijbel.

“We zijn vaak zo lauw in eigen groep­jes. Ik daag je uit om op te houden zelf te leven, naar radicaal je aan Jezus toe te wijden”.

De Osweld Smith straat

Voor de Oswald Smith straat was de belangstelling groter dan ooit te­voren, zodat er ook enkele zijstraften waren. Van “Jesus People” tot Bijbelgenootschap”, elke’ “rich­ting” was met een kraampje aanwe­zig, niet om elkaar te beconcurre­ren, naar als veelkleurige wegwij­zers van de éne weg : Jezus.

Heel geweldig.

“Heel geweldig”, was de reactie van ‘ Ans Dokter uit Wapenveld (Gld.) toen wij haar vroegen hoe zij de “one way ‘ day” gevonden had. Zij had o.a. gebeden met jongeren die resp. Baptist, Geref. en Vrijgemaakt waren, maar een nieuw leven met Jezus wilden beginnen. Ans was één van de vier jongeren van de “Philadelphia gemeente” te Wapenveld, die behoorden tot het grote team van 250 nazorgwerkers. Dat dit aantal wel nodig was bleek uit de grote stroom jongeren die naar voren kwam, vooral voor de doop net de Heilige Geest.

Het collecte wonder

De totale kosten van deze massa- samenkomst waren ƒ 60.000,- !

Dit bedrag was voor de avondsamenkomst reeds bij elkaar, zodat nog een collecte voor het “Tearfund” zendingswerk kon worden gehouden, welke ƒ 13.000,- opbracht!

Uit de boodschap van J. Frinsel

“We bepalen ons gedrag naar aanleiding van de reacties van anderen. Jezus heeft zich niet aangepast aan het ge­drag van de mensen”. “Jezus is niet gekomen om ons iets te verbieden, maar om ons iets aan te bieden”.

“De boodschap die wij brengen is de boodschap van de absolute waarheid.

“We zijn in een tijd gekomen, waarin we het alleen zullen moeten doen met het Woord van God”.

 

Een nieuw verbond door Jan W. Companjen

”Jezus echter is, na één offer voor de zonden te hebben gebracht, voor altijd gezeten aan de rechterhand van God, voorts afwachtende, totdat zijn vijanden gemaakt worden tot een voetbank voor zijn voeten. Want door één offerande heeft Hij voor altijd hen volmaakt, die geheiligd worden.

En ook de Heilige Geest geeft ons daarvan getuigenis in (Jeremia 31:31-35), want nadat Hij ge­zegd had: ‘Dit is het verbond, waarmede Ik Mij aan hen verbinden zal na die dagen, zegt de Here: Ik zal mijn wetten in hun harten leggen, en die ook in hun verstand schrijven, en hun zonden en ongerechtigheden zal Ik niet meer gedenken’. Waar dan voor deze dingen vergeving bestaat, is er geen zondoffer meer nodig. (Heb. 10:12-18).

HET WARE OFFERLAM!

De Hebreeënbrief is toch wel een geweldig stuk uit het Woord van God. Klaar en duidelijk wordt er ons in onderwe­zen waar het op aankomt. Zo ook in de bovenstaande teksten. Eerst haalt de schrijver aan ‘waartoe Jezus Christus op deze aarde is gekomen. Hij is het ware Offerlam, waar de offers van het oude verbond steeds heen gewezen hebben. Hij bracht Zijn leven als een offer voor onze zonden voor eens en altijd. Voor gisteren, voor vandaag en voor morgen. Daarom, zegt vers 18 dan ook: Nu er voor deze dingen (zonden en ongerechtighe­den) vergeving bestaat, dat wil zeggen Aanwezig is, is er geen nieuw zondoffer meer nodig.

Jezus heeft het voor onze zonden volbracht. Zoals het door één mens in de wereld gekomen is (door Adam), zo is het ook weer door één mens hersteld, namelijk door Jezus Chris­tus, het Lam Gods dat de zonde der wereld weggedragen heeft.

Er is slechts één voorwaarde aan verbonden, namelijk gehoorzaamheid. Adam en Eva moesten ook gehoorzaam zijn, alles mocht, zij waren volkomen vrij in hun doen en laten. Slechts één ding was hun verboden, namelijk te eten van de boom van kennis van goed en kwaad. Voor die fase waren zij nog niet rijp, daarvoor hadden zij nog niet voldoende ruggengraad. Het kwaad zou nog te veel vat op hun krijgen.

Dat dit zo is moge wel blijken uit het vervolg van de menselijke geschiedenis. Ten tijde van de zondvloed was de wereld al overdekt van geweldenarij. Hoe is dit thans, zijn wij veel verder gekomen met onze menselijke overleggingen Kennende goed en kwaad? De Bijbel is nog volkomen actueel.

Een geweldige keerpunt

Er is echter in de loop der geschiedenis een geweldig keerpunt gekomen, namelijk nu 1974 jaren geleden. Onze jaar­telling is zelfs op dat punt opnieuw begonnen, zo’n grote verandering was dat. De Schepper van hemel en aarde, van de zienlijke en onzienlijke dingen, zond ons Zijn Eigen Zoon als offer voor onze zonden.

Hij volbracht die opdracht en toen ontstond er een nieuw verbond. Het nieuwe verbond in Zijn bloed dat voor ons vergo­ten is. Bij de viering van het avondmaal wordt dit dan ook altijd aangehaald met de woorden uit 1 Kor. 11:25: “Deze beker is het nieuwe verbond in mijn bloed, doet dit, zo dik­wijls gij die drinkt, tot mijn gedachtenis”.

Hier is het kardinale punt, dat regelrecht op de mens persoonlijk af komt. Dat offerbloed van Jezus moet namelijk persoonlijk door de mens aanvaard worden. Hier ligt namelijk de daad van onze gehoorzaamheid.

De mens heeft het leven in eigen hand genomen en velen ja zeer velen, willen daar ook zelf verantwoordelijk voor zijn. Zij aanvaarden daarom een offer van een ander niet en daarom wordt het zoenbloed van Christus, als Lam Gods, ook terzijde gesteld. Zij blijven als het ware eten van de boom van Adam en Eva, kennende hun eigen goed en kwaad.

Dan was Abel, zijn denken, want zoon van Adam en Eva, reeds veel, verder in hij bracht reeds een bloedoffer. Ook de

Joodse offerdienst, dat een heenwijzen is naar Christus, was doordrenkt met bloed.

Jezus volbracht het echter voor eens en altijd. Hij is het offer dat God de Vader, zelf heeft ingesteld. Bent u gehoorzaam en aanvaart u dat zoenmiddel? Dan is er een weg terug naar het paradijs, waar u mag wandelen met Jezus. Christus als Leidsman. Hij is de Boom des Levens die midden in die hof staat. Lees in dit verband eens Romeinen 5. De verzoening met God door Jezus Christus en zoals vers 19 in dat hoofdstuk zegt (Rom. 05:19): “Want gelijk door de. Ongehoorzaamheid van één mens zeer velen zondaren geworden zijn, zo zullen ook door de gehoorzaamheid van één zeer velen rechtvaardi­gen worden”‘.

Een terugkeer tot God is daarom niet anders mogelijk dan langs de weg die Hij daartoe zelf bereid heeft, namelijk Je­zus Christus. Hij is de Weg, de Waarheid en hét Leven. Daar begint een nieuw leven, het oude leven wordt begraven in de doop en men mag opstaan als een nieuwe schepping.

De weg naar de volheid

Dat is een persoonlijke beslissing en dat begint niet met een daad van vader en/of moeder die een kindje vlak na de geboorte zogenaamd ten doop houden, neen, dat nieuwe le­ven begint met een persoonlijke beslissing: Het aanvaarden van Jezus; Christus als Offerlam en als Heer. Dat laatste is het tweede punt waartoe Jezus op aarde kwam. Hij nam Zijn plaats in de Hemelse gewesten in, dat wil zeggen in de on­zienlijke wereld om Zijn volk, het nieuwe volk van God tot volheid te brengen.

Hij wil alles herstellen en Hij is, zoals in ons Schriftwoord staat, afwachtende, totdat al zijn vijanden tot een voetbank voor zijn voeten worden gemaakt. Hij wacht als het ware af dat Zijn volk, dat is Zijn Lichaam, er rijp voor is om het werk Gods te gaan voleinden. Want Hij die uit God geboren is, en zij die uit Hem geboren zijn, zijn al­len uit één. Door één Geest zijn wij allen tot Zijn Lichaam gedoopt.

Als teken van deze aanvaarding dient de doop, waarin wij vrijwillig ons eigen IK leven afleggen in de dood en met Hem tot een nieuw leven opstaan. Wij strijden niet meer te­gen vlees en bloed, maar tegen de overheden en machten in de hemelse gewesten, die in wezen onze feitelijke tegen­standers zijn. Daarom is het ook een geestelijke strijd. Niet door kracht, noch door geweld, maar door Mijn Geest zal het geschieden, spreekt de Heer.

Om door die Geest geleid te worden hebben wij de doop des Geestes nodig. Ja, het is noodzakelijk dat wij weer ‘ geestelijke Christenen worden. Dan zal het werkelijkheid worden, zoals het in het Schriftwoord geschreven staat, dat Hij Zijn wetten in ons hart en in ons verstand zal leggen. Dat kan omdat Hij dan volkomen bezit van ons neemt. Ons doen en laten ligt dan onder de werking van Zijn Geest, die alles in allen (die Hem toebehoren) volmaakt.

Een steeds hogere weg

Herstel van alle dingen kan niet anders dan langs de weg die door God bepaald is, plaats vinden. Daarom zullen wij moeten terugkeren naar een volkomen Bijbelse gehoorzaam­heid. Die gehoorzaamheid is kinderlijk, klaar en duidelijk. Daar is groei en opwassing naar een steeds hogere weg.

Ga die weg, trek u niets aan van allerlei theologisch gepraat, dat het Woord Gods krachteloos maakt. Groei van de mens, vermeerdering van de kennis op natuurlijk terrein wordt nooit één mens kwalijk genomen. Men vindt het zelfs geweldig en het wordt met grote letters in de kranten ver­meld.- Groei in de Geestelijke wereld heeft echter heel an­dere gevolgen, dat ondervindt altijd tegenstand. Dan is men hoogmoedig, een geestelijke krachtpatser of een farizeeër.

Uit de theologische hoek moet men nooit en te nimmer volledig begrip verwachten. Soms loopt men een eindje mee, maar e organisatorische ballast is zo sterk dat men nooit ver­der komt.

Organisatie of organisme

Al het schrijven over de doop over de vervulling met de Heilige Geest,

over de kerk en de pinkstergroepen (een heel boek) de open brieven uit de Geref. kerken met de uitroep dat we op een minimum leven wat ons de Heilige Geest te schenken heeft, heeft niets, totaal niets, uitgewerkt.

Het is daarom ook wel klaar en duidelijk gebleken dat het lichaam van Christus (dat een organisme is) totaal niets met een organisatie te maken heeft. De Geest van Christus kan daar niet werken.

Waar de Geest des Heren is, daar is vrijheid daar is geen veroordeling, maar daar gebruikt de Geest des Heren een ieder naar Zijn welbehagen. Daar zijn wij blij met elkaar omdat de eén dit bezit en de ander weer iets anders! Daar ervaren wij dat wij elkander aanvullen en tezamen met alle heiligen mogen en kunnen opwassen tot alle volheid Gods.

Daar begint het leven opnieuw en daar mogen wij openstaan voor de werking van Zijn Geest.

Dat leven is een leven met Hem, die gezegd heeft: Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde. Hem willen wij volgen op de wijze zoals hij het ons zelf geleerd heeft. Dan zullen wij met Hem tot de overwinning komen die Hij zijn volk beloofd heeft.

Bent u reeds inwoner van Zijn Koninkrijk?

Is uw naam reeds opgeschreven in de burgerlijke stand van die stad, het hemelse Jeruzalem, waar Hij ons zelf een plaats bereid heeft. In die stad zijn vele woningen en het is goed wonen bij Hem die onze Heer en Heiland is. Amen

 

Persoonlijk geloof

Jaren geleden werden wij eens getroffen door wat een dienstknecht van God over het geloofsleven zei. Hij wees er n.l. op dat het altijd persoonlijk is. Ieder kind van God bewandelt de geloofsweg alleen, zelfs eigen man of vrouw staan hier buiten.

Dat wil niet zeggen dat er geen “gezamenlijke geloofsbeleving” is. ‘In de gemeente, in gemeenschap met andere kinderen Gods, ‘ wanneer beiden gelovig zijn, is als man en vrouw er een collectief geloof.

Van dit gezamenlijke geloof gaat zelfs een wonderbare kracht uit. Gods Woord, zegt: “Als twee van u op de aarde iets eenparig zullen begeren, het hun zal ten deel vallen van mijn Vader die in de hemelen is. Want waar twee of drie vergaderd zijn in mijn naam (de naam van Jezus), daar ben Ik in hun midden”(Matt. 18:19-20).

Let speciaal op het woordje ‘eenparig’. Beiden moeten geloven. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Daarom is het gevaarlijk on ons te verschuilen achter het collectieve geloof van de gemeente, vooral als dit op een laag pitje staat.

In de plaatselijke gemeente wordt ons geloof geactiveerd en vernieuwd, maar dan kont het aan op de individuele ge­hoorzaamheid, op het persoonlijke geloof.’

Een belangrijk facet van het persoonlijk geloof is het feit dat het gericht moet zijn. Een radio die niet op de juiste zender die’ wij willen ontvangen is afgestemd, geeft helemaal geen of een verkeerd geluid. Zo is het ook net ons geloof. Wij behoren geestelijk afgestemd te zijn op het Woord van God en Zijn beloften, op het vleesgeworden Woord van God: Jezus Christus.

Dan ervaren wij dat God Zijn beloften waar maakt in ons leven en dat Hij persoonlijk geloof altijd honoreert!

 

De zoom van Zijn kleed gedicht door Judith Jacobs

(de aanraking)

Men had haar verteld over Jezus,

Van de grote Helper in nood;

Zij drong tot Hem door in volharding

Geen menigte was haar te groot

 

Zij was hem van achtren genaderd,

En zei bij zichzelf: Ja ik weet

Zijn macht is zó groot,

ik weet, dat ik enkel –

Hoef te vatten de zoom van Zijn kleed

 

Zij had haar geloof en vertrouwen,

Gelegd in één simpel gebaar;

De kracht van volkomen verlossing,

Werd zij in haar lichaam gewaar.

 

Nog immer wilt Gij tot ons konen

Als Bevrijder van zorgen en leed

U vraagt ons met ’t hart U te naad ‘ren

En-te vatten de zoom van Uw kleed.

(Mark. 05:25-34; Heb. 11:06).

 

Getuigenis

Broeder T. H. Sprenger te Apeldoorn schrijft:

Bestaan er nog Goddelijke wonderen in deze tijd? Mijn antwoord is? Ja! En ik hoop hiermee een wegwijzer te mogen zijn voor hen die God zoeken.

De Bijbel is de boodschap van God aan de mensen. Het begint met de schepping en het eindigt met de wederkomst van Christus. Het is een boek vol tekenen, wonderen en krachten. Jezus, de Zoon van God, deed grote wonderen, doch ook in onze tijd gebeuren er wonderen in de naam van Jezus Ik heb dit zelf ervaren. Daar echter bekering en wederge­boorte belangrijker zijn dan lichamelijke genezing, wil ik daar in de eerste plaats op wijzen. Het grootste wonder en het beste bewijs, dat God leeft, is zonder twijfel de wedergeboorte. Wat wordt hiermee bedoeld? Het is met weinig woorden gezegd een verandering – een vernieuwing van bin­nenuit.’ Dit geschiedt door de Heilige Geest!

Op de Pinksterdag werd deze belofte vervuld.- de Heili­ge Geest werd toen uitgestort en er kwamen 3000 mensen tot bekering, dus tot nieuw leven.’ Later liep dit uit tot onge­veer 5000. (Hand. 04:04) Dit was een kapitaal wonder, maar ook nu vindt dit plaats, soms massaal, of individueel. In het evangelie’ van Johannes, hoofdstuk 5 heeft Jezus in de nacht een gesprek met Nicodémus, een Farizeeër en overste der Joden. Jezus zegt tot hem? “Tenzij iemand wedergeboren wordt, kan hij het Koninkrijk Gods niet binnengaan”. Er moet dus wel meer plaatsvinden, dan het aanvaarden van een leer of religieus gevoel! Hoe wordt iemand wederom geboren en is het voor iedereen? Ja, het is voor iedereen! (Rom. 10:17) zegt; “Het geloof is uit het horen en het horen door hét Woord van Christus”. Bit betreft zowel de prediking, als persoonlijk getuigenis! Wat dit laatste betreft, lezen wij in (Hand. 01:08) “En gij zult Mijn getuigen zijn te Jeruzalem en in geheel Judéa en Samaria en tot het uiter­ste der aarde (en in de stad of het dorp waar u woont)”. Als het woord aanvaard wordt, gaat er iets wonderbaars gebeuren, in het hart komt het verlangen naar het nieuwe Goddelijke leven.

Er vindt een wisselwerking plaats. God, die het verlangen wekt, enerzijds, de mens die de verlossing aanvaard anderzijds. Dit is het ogenblik, waarvan Jezus zegt: heden, in onze taal hetzelfde als nu. Zo gij mijn stem hoort, verhardt uw hart niet, maar laat u leiden. In een ondeelbaar ogenblik doorstroomt de Heilige Geest, het hart. Vrede, innerlijke blijdschap, verlossing en eeuwig leven zijn ervaring en zekerheid geworden. In de verkondiging van het evangelie in diverse gemeenten waarin ik voor mag gaan, heb ik vele malen gezien hoe blij en gelukkig de mensen waren, toen Jezus in hun bestaan, in hun leven kwam. Het is waar wat de apostel Paulus zegt in (2 Kor. 05:17). Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping. Het oude is voorbijgegaan, zie het nieuwe is gekomen! Het is waar! Het is waar! Komen tot Christus, betekent het geloof in werking stellen. De volgende Bijbelteksten geven hierop een duidelijk antwoord. Jezus sprak in (Joh, 07:37). Indien iemand dorst heeft, hij kome tot mij en drinke, wie in mij gelooft, gelijk de schrift zegt, stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien. (Heb. 11:06) zegt, die tot God komt moet geloven dat hij bestaat en een beloner is voor wie hem ernstig zoeken. (2  Petr. 03:09). Hij is lankmoedig jegens u, daar hij niet wil, Dat sommigen verloren gaan, toch dat allen tot bekering komen. (Joh. 01:12). Doch allen die hem aangenomen hebben, hun heeft hij macht gegeven kinderen Gods te worden, die in zijn naam geloven. (Matt. 11:28) zegt: Komt tot mij allen die vermoeid en belast zijn. En, ik zal u rust geven. Ik ben hier wel wat uitgebreid ingegaan op het onderwerp bekering, omdat er mensen zijn, die nimmer tot de daad van overgave komen, terwijl de bijbel heel vaak zegt, bekeer u. Misschien heeft u heden de stem van Jezus gehoord, dan is dit het ogenblik, uw zonden te belijden aan Jezus en hem aan te nemen als uw Heiland en Verlosser!

Goddelijke genezing

Hiermee ben ik gekomen tot hot tweede punt: genezing. Toen ik 25 jaar oud was, werd ik ernstig ziek. Mijn linker long was dermate aangetast dat er geen, of in ieder’ geval weinig, hoop op herstel was. Dit laatste werd er ter bemoediging nog even aan toegevoegd. Ik gaf bloed op en voelde mij doodziek. Toen ik de uitslag hoorde, huilde ik als een kind, want ik had immers de dood voor ogen.

Wij waren nog naar kort getrouwd en al onze idealen wer­den in één keer stuk geslagen. In die tijd verloren wij ook nog ons eerste kind. Het was een hele moeilijke tijd. Het spreekwoord zegt: “Nood leert bidden’ – en dat is waar.’ Ik moet in dit verband denken aan het onderhoud met een gelo­vig internist die zei: “De beste plaats om te evangeliseren is nog altijd het ziekenhuis1‘. Het drong heel diep tot mij door: Er is naar Eén die mij beter kan naken en dat is God! Hij zegt immers in Zijn Woord: “Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde.’” Op die morgen bad ik ernstig. Ik zei ongeveer het volgende: “God, ik ben nog zo jong en ik ben bang om te sterven, want ik ben niet bereid. Als U mij beter maakt, zal ik U dienen”. Ik was helemaal alleen in de zie­kenkamer en terwijl ik bad, werd er plotseling een hand op mijn hoofd gelegd. Dat was de hand van God! Een genezende kracht doorstroomde mijn lichaam en na 45 jaar ben ik nog steeds gezond. Is dat geen wonder?

Ik heb God gediend in mijn leven. Ik ben 8 jaar diaken geweest in de Vrije Evang. Gemeente en daarna werd ik voor­zitter van de Youth for Christ beweging. Thans ga ik nog voor in Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten. Waarom in deze gemeenten? Wel, omdat de kerk te weinig het accent legt op Goddelijke genezing en vervulling met de Heilige Geest.

Gelukkig komt er hier en daar wel verandering in en daar ben ik heel erg blij nee. Ik heb mij dikwijls afgevraagd: “Hoe komt het toch, dat wij in onze tijd zo weinig rekening houden met deze dingen?” Dat Jezus, de Zoon van God, wonde­ren deed, dat wil er nog wel in. De vier evangeliën: Matteüs’, Markus, Lucas en Johannes, staan er vol van. Blin­den werden ziende, doven konden horen, kreupelen werden op­gericht en doden werden opgewekt. Ook de apostelen deden machtige wonderen in de Naam van Jezus.

In (Hand. 05:16) lezen wij, dat alle zieken werden genezen. Doch ook zij; die geen apostel waren, deden wonderen en te­kenen. Van Stéphanus, de diaken, wordt ons in (Hand. 06:08) ge­zegd, dat hij wonderen en tekenen deed onder het volk. Van Filipus, de evangelist, lezen wij in (Hand. 08:07): “Vele ver­lamden en kreupelen werden genezen en er kwam grote blijdschap in die stad”.

Vlak voordat Jezus ten hemel voer, zei hij in Marcus 16 over de gelovigen: “Op zieken zullen zij de handen leg­gen en zij zullen genezen worden” Wij kunnen moeilijk aannemen, dat deze dingen alleen voor die tijd waren, dat is niet zo. Een predikant zei eens tegen een journalist; Wij hebben een dak boven ons hoofd van eeuwen en zijn deze dingen kwijtgeraakt”. Wel geloof ik, dat God de gave, volgens (Heb. 02:04), geeft naar Zijn wil. Wij zullen ons er dus naar uit moeten strekken! In dit verband wil ik nog even wijzen op (Jak. 05:13-14). Daar staat: “Is iemand bij u ziek, laat hij dan de oudsten der gemeente tot zich roepen, opdat zij over hem een gebed uitspreken en hem met olie zalven in de naam des Heren. En het gelovige gebed zal de lijder gezond maken en de Here zal hem oprichten”.

 

 

 Om nu geen vergissing te naken, bedoel ik niet te zeggen

dat men geen dokter mag raadplegen en geen medicijnen mag

gebruiken. Jezus zelf naakte immers ook wel gebruik van de middelen. Hij maakte van het zand slijk en legde het op de ogen van een blinde. Jezus maakte de blindgeborene weer ziende. Dit lezen wij in (Joh. 09:06), Jezus gebruikte dus de middelen. In (2 Tim. 05:22-25) zegt Paulus het volgende: Legt niemand overijld de handen op, heb geen deel aan de zonden van anderen, houdt u rein, drink voortaan niet alleen water, maar gebruik een weinig wijn voor uw maag en voor uw algedurige ongesteldheden”.

Ook in het oude Testament zijn voorbeelden van middelen die- tot genezing hebben geleid. In (Jes. 58:01) staat het volgende: “Tref beschikking voor uw huis, want gij gaat sterven en niet herstellen. Hizkia bad en weende. Toen kwam het woord des Heren tot Jesaja: Ga, en zeg tot Hizkia: ‘Ik heb uw, tranen gezien, Ik zal aan uw levensdagen 15 jaar toevoegen”. Hier volgt nog een voorbeeld van middel tot ge­nezing: “Men neme een vijgenkoek en legge die op de zweer  dan zal hij genezen”.

En als er bij bijbels handelen toch geen genezing plaats vindt, dan is Gods weg de beste, de beste altijd!

Veel vragen blijven ook vaak onbeantwoord, omdat wij deze dingen alleen van onze kant bekijken. Het is belangrijk, dat wij Gods wil leren verstaan. We lezen in (Ef. 05:15-18): “Ziet dus nauwlettend toe hoe gij wandelt……..Maar tracht te verstaan wat de wil des Heren is”.

Van vele genezenen lezen wij in de Bijbel, dat zij God grootmaakten. Van de Gemeente te Korinthe lezen wij. “Daarom zijn er velen onder u ziek en ontslapen er niet weinigen”.

Toewijding – leiding door Gods Geest – en overgave zijn onontbeerlijk.’

Een vraag aan de ongelovigen

Tenslotte heb ik nog een vraag aan hen die niet geloven, dat God bestaat.

Enige tijd geleden, trof ik een artikeltje aan in een krant. Het luidde aldus: Als wij naar de sterren kijken, dan zien wij echter, dat elke ster een vaste loop n een vastgestelde beweging heeft.

De aarde en de planeten draaien om de zon en de hele groep wervelt door het heelal net een snelheid van neer dan een miljoen mijlen.

Toch zijn er, – o wonder van Gods schepping géén bot­singen, géén strubbelingen of moeilijkheden.

Al die sterren bewegen zich geruisloos op efficiënte en geregelde wijze door het luchtruim.

Is het makkelijk te geloven, dat iemand dat niet heeft gemaakt en dat alles maar zo is gebeurd?

Die God wil leren kennen, moet geloven, dat Hij bestaat en dat Jezus Christus in de wereld is gekomen om zondaren te zoeken en zalig te naken.’ “Wie tot God kont, moet geloven, dat Hij bestaat en een beloner is’ voor wie- Hem ernstig zoeken” (Heb. 11:06b)

 

De Bijbel -3-

De Bijbel is ook een waardevol boek. Koop het en lees het. Onderzoek het, bestudeer het. Maak het u eigen. Ge­loof dat boek. Het is een testament voor iedereen, die ge­looft God bestaat. Dan is Hij een Beloner voor die Hem ernstig zoeken.

God staat achter Zijn woord en bevestigt het, vervult het. Zijn Woord heeft nog dezelfde kracht als toen Hij het sprak. Zijn Woord is eeuwig. Hij schiep, de hemel en de aarde met Zijn Woord. Hij sprak en de zon, maan en sterren waren er.

De Bijbel geeft antwoord aan de mens en is een boek van wonderen die ook vandaag hun uitwerking hebben. De Bijbel leert ons wat we eten en drinken zullen. Geen bras­serijen en dronkenschap. En wat we aan de aarde moeten doen om vruchten voort te brengen. En wat we moeten doen om het, eeuwig leven te beërven. Neem er kennis van, het is alles te vinden in het Woord van God. De Bijbel zegt wie wij waren, wie wij zijn en wat we worden, naar bovenal wie Jezus is! Halleluja!