Levend Geloof 1975.12 nr. 162

Wat verwacht u van 1976? Door Gert Jan Doornink

Voorspoed en zegen

Hoewel bij het verschijnen van dit nummer al weer enkele weken van het nieuwe jaar voorbij zijn, willen wij toch al­le lezers en lezeressen van “Levend Geloof” veel voorspoed en zegen toewensen voor de rest van 1976.

Uiteraard komen de woorden “voorspoed en zegen” anders over bij kinderen Gods dan bij wereldlingen. De mens die Jezus niet kent leeft onder het motto: “Carpe Diem”, ofte­wel: “Pluk de dag”. “Laat ons eten, drinken en vrolijk zijn want morgen sterven wij….” is het levensmotto van velen. Ook al zeggen zij het vaak niet met zoveel woorden, hun he­le leven en levenswijze is zodanig ingesteld, dat ze het alles van dit korte leven verwachten en met God geen reke­ning houden.

De mens, die Jezus niet kent en zich desondanks gelukkig voordoet, is in feite diep ongelukkig. Velen gaan gebukt on onder zorg en zien de toekomst met angst in het hart tegemoet. Dit blijkt ook wel uit de velen die hun toevlucht zoeken bij de psychiaters en die zich de toekomst laten voorspellen door waarzeggers en horoscopen raadplegen.

Op een zendingsbijeenkomst zei onlangs John Stott, een Engelse geestelijke, dat twee keer zoveel Britten horosco­pen lezen in plaats van de Bijbel en dat Groot Brittannië gevaar loopt een land van “bijgelovige dwazen” te worden. Dat is de Engelse situatie. Maar hoe is het in Nederland en België? Wij worden overspeeld met occulte lectuur en ge­dachten en alleen de waarachtige gelovige wordt hierdoor niet beïnvloed.

De scheiding der geesten

We leven in een tijd waarin (Openb. 22:11) in vervulling gaat: “Wie onrecht doet, hij doe nog meer onrecht; wie vuil is, hij worde nog vuiler’,….. wie rechtvaardig is, hij bewijze nog meer rechtvaardigheid; wie heilig is, hij worde nog meer geheiligd”.

Daarom is het zo belangrijk dat wij Jezus kennen en Hem volgen, niet ten dele, maar geheel en al. Dan zullen wij ervaren dat “leven en overvloed” ons deel is.

Onze verwachting voor 1976 hangt dus ten nauwste samen met de gesteldheid van ons hart. Als wij oprecht de Heer dienen, mogen wij ten allen tijde rekenen op Gods nabijheid en leiding. Vel zal ons geloof af en toe op de proef ge­steld worden, maar dat is voor ons eigen bestwil. Onze gees­telijke wortels gaan er alleen maar dieper door de grond in. En zeker in deze eindtijd behoren wij als gelovigen vast gefundeerd te staan. We mogen echter altijd, in iedere omstandigheid en in elke situatie, aanspraak maken op de Goddelij­ke belofte: “Ik ben met u al de dagen, tot aan de voleinding der wereld” (Matt. 28:18).

Behalve beproevingen, zullen er ook verzoekingen komen. De Bijbel zegt dat we leven temidden van een “ontaard en ver­keerd geslacht”. De satan, die weet dat hij nog een korte tijd heeft, zal alles op alles stellen om de echte gelovigen uit te schakelen als getuigen van Jezus Christus. Wij worden omringd door mensen, die beheerst worden door satan.

Paulus waar schuwt daarvoor in (2 Kor. 03:01-05) met de woorden

“Weet wel, dat er in de laatste dagen zware tijden zullen komen: want de mensen zullen zelfzuchtig zijn, geldgierig, pochers, vermetel, kwaadsprekers, aan hun ouders ongehoor­zaam, ondankbaar, onheilig, liefdeloos, trouweloos, laste­raars, onmatig, onhandelbaar, afkerig van het goede, verra­derlijk, roekeloos, opgeblazen, met meer liefde voor genot dan voor God, die met een schijn, van godsvrucht de kracht daarvan verloochend hebben……”

Geen bovenmenselijke verzoeking

Hun denken is bedorven, zegt Paulus, en hun geloof kan de toets niet doorstaan. Met deze mensen krijgen we dagelijks te maken. Zij zullen ons proberen van het evangelie van de volle waarheid af te brengen. Laten we op onze hoede zijn, door standvastig en volhardend de Heer te blijven dienen.

Dan mogen we er zeker van zijn dat het waar is wat Paulus schrijft in (1 Kor. 10:13): “Gij hebt geen bovenmenselijke verzoeking te doorstaan. En God is getrouw, die niet zal gedo­gen, dat gij boven vermogen verzocht wordt, want Hij zal met de verzoeking ook voor de uitkomst’ zorgen, zodat gij er tegen bestand zijt”.

Positieve verwachting

Wij mogen als gelovigen gerust een positieve verwachting van 1976 hebben, zowel wat ons persoonlijk-, gezins-, maat­schappelijk- als gemeentelijk leven betreft, als wij maar wandelen in de voetstappen van Jezus. Daarom is het beslist noodzakelijk veel en biddend Gods Woord te onderzoeken en ons steeds weer uit te strekken naar de volheid van de Hei­lige Geest. Want alleen de Heilige Geest leidt ons in alle waarheid!

De wereld zoekt zijn heil (onheil) bij waarzeggers en door het lezen van horoscopen, die de mens alleen maar op verkeerde- en dwaalwegen brengen, maar de gelovige weet dat de Bijbel zegt, dat de Heilige Geest ons de toekomst voor­spelt.’ (Joh. 16:13).

Bidt om een machtige zalving van de Heilige Geest in 1976, opdat wij veel licht zullen verspreiden in deze donkere wereld.

Ongetwijfeld gaat de Gemeente nog door een zware en don­kere periode heen. Vervolgingen en verdrukkingen zullen toenemen, maar de ware gelovige is daar niet verontrust over, omdat Hij ziet en vertrouwt op Jezus Christus, de gro­te Overwinnaar over dood en hel.

1976 – Wat zal het brengen?

Zal God de genadetijd nog verlengen?

Spoedig is wellicht de tijd voorbij.

En zal Jezus vragen;. “Wat deed gij voor Mij?”

O, laten wij werken, ondanks hoon en spot,

in dienst van de levende God!

Overwinning is beloofd, daarom wees verblijd,

Jezus roept ook u tot de geestelijke strijd!

 

Mededelingen.

Campagnes – In de komende maanden worden in ons land verschillende evangelisatie en geloofsopbouw campagnes gehouden. In de eerste plaats komt Betty Baxter terug. De Amerikaanse evangeliste, die op 14 jarige leeftijd op zo’n wonderbare wijze door de Heer werd genezen. Zij spreekt van 11 tot 23 april op verschillende plaatsen. Nadere mededelingen volgen. Verder spreekt de bekende evangelist Paul Olson in de periode 22 tot 29 februari, ook op verschillende plaatsen, te weten: 22 febr. Gouda en Dordrecht; 24 febr. Utrecht 25 febr. Gouda; 26 febr. Zwolle; 27 febr. Amsterdam; 29 febr. Den Haag. inl. bij “Joh. Maasbach Wereldzending”, Den Haag, tel 070-655929. Tenslotte komt Nicky Cruz, waarover een uitvoe­rig bericht op blz. 22 en 23.

 

Wees getrouw

“Wees getrouw tot de dood en Ik zal u geven de kroon des levens” (Openb. 02:10).

Het is opvallend hoe vaak in de Bijbel over trouw ge­sproken wordt en de gelovigen worden opgewekt om trouw te zijn. Blijkbaar is dit een moeilijk te leren eigen­schap. .

Niet voor niets zegt Paulus: “Trouw vindt men niet bij allen…..”(2 Thess. 03:02). Wij kennen vele voorbeelden van gelovigen die niet trouw zijn gebleven. Al hun principes hebben ze overboord gezet. Soms vrij abrupt, maar in veel gevallen heel geleidelijk.

Eens waren zij levende en machtige getuigen van Hem die hen bevrijdde uit satans macht. Maar de verleidingen van de wereld kregen de overhand; ze namen het met hun geloofsleven niet meer zo precies, ze werden ontrouw….

Nu hebben we allemaal wel eens momenten gekend waarin w als gelovigen gefaald hebben, door ontrouw te zijn. De Bijbel zegt dan ook? “Indien wij ontrouw zijn…..Hij blijft getrouw, want Zichzelf verloochenen kan Hij niet” (2 Tim. 02:12-13). Geheel anders wordt het echter als deze ontrouw chronisch voortduurt. Dan is er sprake van een bewust God de rug toe keren. Immers als we Jezus volgen worden we steeds weer opgewekt in elk opzicht gehoorzaam te zijn. Krijgt ongehoorzaamheid de overhand dan zijn we al spoedig uitgeschakeld in het plan van God met ons leven een levend getuige van Hem te zijn. Dan raken we weer volkomen verstrikt in de vangarmen van satan.

De Bijbel roept ons op om getrouw te zijn en tot het einde te volharden. Wees daarbij vol van de Heilige Geest, waarvan trouw een vrucht is (Gal. 05:22). God zoekt heden naar een volk dat trouw is, laten we daarom elkander opwekken om getrouw te zijn.’

 

Antwoord aan Antwoord! Door Gert Jan Doornink

Gestaltem

Enkele weken geleden verscheen het hoek ”Antwoord’1 met als ondertitels “Gestalten van geloof in de wereld van nu!’ Het is als boek van de maand verschenen, wat betekent dat het gedurende een maand tegen een sterk gereduceerde prijs verkrijgbaar is. Het boek, van 216 pagina’s in groot formaat, is fraai uitgevoerd en voorzien van talrijke foto’s, waarvan verschillende in kleur.

Maar dat is dan ook wel het enige positieve wat wij als Christen van dit boek kunnen zeggen. Wij zien namelijk in de verschijning van dit boek een van de vele pijlen die satan op zijn boog heeft in deze eindtijd, om de mens die vrede met God wil ervaren, te misleiden.

Wat is het geval? In dit boek wordt een vergelijkend overzicht gegeven van de vijf grote wereldgodsdiensten: Hindoeïsme;. Boeddhisme; Jodendom; Christendom en Islam. Als studieboek zou dit nog te aanvaarden zijn, maar het gevaar schuilt hierin dat men in feite alle godsdiensten gelijk schakelt en daardoor grote afbreuk doet aan de ene ware Godsdienst: het Christendom. Zegt de Bijbel niet duidelijk dat de weg tot God alléén gaat via Jezus Christus?

Hoofdsamensteller van het boek is Prof. Dr. J., Sperna Weiland, van oorsprong Hervormd predikant, thans hoogleraar in de “wijsgerige antropologie” aan de universiteit van Rotterdam. Hoewel het merendeel van de andere samenstellers ook van “christelijke origine” is, heeft blijkbaar geen van hen ervaringen als bekering en wedergeboorte meegemaakt. Want een waarachtig kind van God kan geen medewerking ver­lenen aan de samenstelling van een boek als dit, waarin wel uitvoerig aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld het spiritisme, vrijmetselarij, theosofie, Soefibeweging, etc., maar met geen woord wordt gerept over bijvoorbeeld de Pink­sterbeweging.

Communisme

De samenstellers hebben zelfs overwogen om ook aan het communisme een plaats te geven (blz.7), al heeft men hier­van afgezien omdat het communisme geen “godsdienst” maar “wetenschap” wil zijn (blz.8)…..

Verder schrijft men: “Wij hebben het communisme niet op­genomen. De doorslaggevende reden was niet dat het atheïs­tisch is. Dat was het oorspronkelijke boeddhisme ook en veel Boeddhisten zijn het nog en sedert kort zijn er ook atheïstische christenen”……

Dit is een leugen. Atheïstische christenen hebben niet het recht zich “christen” te noemen, evenmin trouwens als ieder ander die niet weet dat hij door persoonlijk geloof in Jezus Christus van een zondaar een kind van God is geworden.

Veel theologen vinden het in onze dagen een soort mis­daad als men het Christendom boven de andere godsdiensten gaat stellen. Maar getuigt het niet van grenzeloze hoog­moed en het beter willen weten dan God, als wij het Christendom op één lijn gaan stellen met de andere godsdiensten?

Wat heeft dan nog gehoorzaamheid aan het grote bevel van Jezus van zin; “Gaat heen in de gehele wereld en predikt het evangelie”?

Ons antwoord aan “Antwoord” is daarom: Welke “gestalten van geloof” er in de wereld ook mogen zijn, er is maar één waarachtig, echt geloof: Het geloof in Jezus Christus, de Zoon van de levende God!

 

Bevrijding

De ouderen onder onze lezers en lezeressen herinneren zich ongetwijfeld nog wel de slotzinnen waarmee de uitzen­dingen van “Radio Oranje” uit het vrije Engeland werden besloten: “Hoe moeilijk de tijd en hoe zwaar ook de scheiding. …. .We zijn weer een dag dichter bij de bevrijding”

Dat was om moed uit te putten. Terwijl alles donker en grauw was, wist men in het door de Duitsers bezette ge­bied dat het waar was: De bevrijding komt en we zijn er weer een dag dichterbij!

En toen kwam de bevrijding. Na de vreselijke hongerwin­ter, werden eindelijk de laatste restanten van het leger van Nazi-Duitsland verslagen. Nederland was vrij! Groot, onvoorstelbaar groot was de vreugde! Wekenlang leefde ons volk in een feestroes, ondanks het feit dat in vele gezin­nen de dood had toegeslagen.

De eerste tijd na de bevrijding was een tijd waarin iedereen dacht dat de in de oorlog uitgedachte idealen ver­wezenlijkt gingen worden. Geen verdeeldheid meer, maar een samen bouwen aan een betere wereld!

Het spreekwoord zegt echter reeds: “De tijd staat niet stil”. Na enige tijd bleek dat er van allerlei idealen toch niet veel terechtkwam. Oude tegenstellingen staken de kop weer op. Weliswaar ging in de loop der jaren de materi­ële welvaart omhoog, maar tegelijkertijd nam ook de onte­vredenheid bij heel veel mensen sterk toe. De drang om toch vooral niet achter te blijven in de “welvaartracé” veroor­zaakte een toename van hartziekten, psychische ziekten, enz.

Waarom was, en is, de mens toch niet gelukkig? Omdat zonder geloof in Jezus het ware geluk niet is te vinden. Bevrijding van politieke druk is heerlijk, maar de werke­lijke bevrijding geeft alleen Jezus.’ Hij maakt vrij van sa­tans macht. “Wanneer dan de Zoon u vrij gemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn” (Joh. 08:36).

In feite is ieder mens op zoek naar geluk en vrijheid. Velen komen echter bedrogen uit. In onze dagen zien wij een ontstellende toename van de misdaad, jeugdcriminali­teit en verslaving aan drugs. Het zijn de negatieve bewij­zen van het zoeken naar geluk, waarbij de uitkomst “onge­luk” is.

Een verwaterd naam-christendom houdt zich met allerlei dingen bezig, maar geeft niet de oplossing aan die toch zo voor de hand ligt, omdat de Bijbel het zo duidelijk ver­klaart: Jezus, die om satan te overwinnen en leven en overvloed te brengen!

Gelukkig wordt de boodschap van dit echte, onvervalste evangelie in onze dagen weer verkondigd, zij het veelal buiten de “officiële kanalen” om. Jezus alleen is het antwoord. Hij alleen schenkt de ware bevrijding.

“Opdat wij waarlijk vrij zouden zijn, heeft Christus ons vrijgemaakt. Houdt dus stand en laat u niet weer een slavenjuk opleggen”(Gal. 05:01).

“Als gij in mijn woord blijft, zijt gij waarlijk disci­pelen van Mij en gij zult de waarheid verstaan, en de waarheid zal u vrijmaken”(Joh. 08:31-32).

 

Geloofsvertrouwen door Judith Jacobs (gedicht)

(Hebreeën 11 – Psalm 40)

‘k Heb niet zo’n sterk geloof, Heer

Er ’s veel waar ‘k over tob;

Toch wil ik graag een held zijn,

Manmoedig, zoals Job.

 

‘k Heb niet zo’n groot geloof, Heer

In mij brandt haast geen vlam;

Toch wil ‘k U gaarne volgen

Zoals eens Abraham.

 

Een Mozes en Elia,

Die mogen er pas zijn;

Ik voel me naast die “groten”

Zo miserabel klein.

 

Uw Woord heeft me getroost, Heer,

Uw liefde maakt mij blij;

Want juist voor hen die zwak zijn,

Is Uwe kracht nabij.

 

De Bijbel (10) slot

De Bijbel in voorziet in en beantwoordt aan de eeuwige be­hoeften van de mens. De Bijbel spreekt over de zichtbare en de onzichtbare werelden, over hemel en hel, over het rijk van het licht en over het rijk van de duisternis. Over de eeuwige Vader, over Zijn Zoon Jezus Christus en over de Heilige Geest.

Maar ook over de vijand van al die heerlijkheden en rijkdommen, over de duivel die genoemd wordt satan, de aloude slang, de leugenaar en mensenmoordenaar van oor­sprong, “de boze”.

Satan tracht van het begin af tussen God en de mens te treden en het werk van God en ons af te breken.

Maar er staat ook in de Bijbel hoe wij hem kunnen weer­staan en overwinnen in de machtige naam van Jezus. Hij kwam om de werken van de duivel te verbreken.

En er wordt ons ook een krachtige wapenrusting aangebo­den in (Ef. 06:10-20):

Wees krachtig in de Here en in de sterkte Zijner macht. Wij moeten ons opstellen en standhouden, omgord met de waarheid, bekleed met het pantser der gerechtigheid, de voeten geschoeid met het evangelie des vredes.

Daarbij moeten wij bij dit alles het schild des geloofs ter hand nemen, waarmee wij al de brandende pijlen van de boze kunnen doven.

“En neem de helm des heils aan en het zwaard des Geestes, dat is het Woord van God. En bidt daarbij met aanhou­dend bidden en smeken in de Geest”.

Dit alles opdat het geheimenis van het evangelie bekend gemaakt wordt. Halleluja!

 

Mara door Gert Jan Doornink

“Toen liet Mozes de Israëlieten opbreken van de Schelfzee en zij gingen naar de woestijn Sur; drie dagreizen trokken zij door de woes­tijn zonder water te vinden. En zij kwamen in Mara, maar zij konden het water van Mara niet drinken, omdat het bitter was. Daarom noemde men die plaats Mara. Toen morde het volk te­gen Mozes en zeide: Wat moeten wij drinken? En hij riep tot de Here, en de Here wees hem een stuk hout; hij wierp het in het water; toen werd het water zoet. Daar gaf Hij hun inzet­tingen en verordeningen en daar stelde Hij hen op de proef, terwijl Hij zeide: Indien gij aandachtig luistert naar de stem van de Here, uw God, en doet wat recht is in zijn ogen, en uw oor neigt tot zijn geboden en al zijn in­zettingen onderhoudt, zal Ik u geen enkele van de kwalen opleggen, die Ik de Egyptenaren opgelegd heb; want Ik, de Here, ben uw Heel­meester” (Ex. 15:22-26).

Israël

Het volk Israël neemt in de Bijbel een belangrijke en bijzondere plaats in. Afgezien van de plaats die dit volk inneemt in het plan van God met deze wereld, is Israël en zijn geschiedenis, zoals ons die beschreven wordt in het oude testament, tot een groot voorbeeld gesteld voor de Gemeente van Jezus Christus.

Gedurende niet minder dan 430 jaar had Israël in sla­vernij in Egypte geleefd en het is aangrijpend te lezen hoe uiteindelijk de bevrijding – de uittocht – kwam. God zelf was de grote Bevrijder en ging verder voor Zijn volk zorgen. De Here ging voor hen uit, des daags in een wolkkolom om hen te leiden op de weg, en des nachts in een vuurkolom om hun voor te lichten, zodat zij dag en nacht konden voortgaan. Zonder ophouden bleef de wolkkolom des daags en de vuurkolom des nachts aan de spits van het volk” (Ex. 13:21-22).

Woestijn

Israël was verlost uit Egypte maar nu kwam de grote tocht door de woestijn….. Zo zijn ook wij als kinderen Gods verlost uit de macht van satan. Paulus zegt in (Kol. 01:13-14): “Hij heeft ons verlost uit de macht der duis­ternis en overgebracht in het Koninkrijk van de Zoon zij­ner liefde, in wie wij de verlossing hebben, de vergeving der zonden”.

Maar ook wij zijn na onze verlossing en bevrijding be­gonnen aan een woestijnreis. Wij zijn, evenals het volk Israël in de woestijn, geroepen om door het geloof te le­ven. Het volk Israël moest ten allen tijde op de levende God blijven vertrouwen, dan zou God Zijn beloften waar ma­nen. Zo zijn ook wij geroepen om steeds opnieuw te vertrouwen op de levende God en Zijn beloften. Nadat het volk Israël op wonderbare wijze door de Schelf zee was getrokken, kwamen zij terecht in de woestijn Sur, waar een groot probleem ontstond. Er was geen water te vin­den. En iedereen weet dat water één van de eerste levensbe­hoeften van de mens is, zeker in de woestijn.

Oase

Uiteindelijk komen ze na drie dagen bij een oase terecht Maar het water daar is niet te drinken. Het is “mara”, dat wil zeggen “bitter”, het water is totaal ongeschikt voor consumptie.

Dan lezen wij dat het volk ging “morren”, wat het woor­denboek vertaalt met “knorrig klagen”. Morren wordt in het Nederlands taalgebruik vrijwel niet meer gebruikt, maar de bedoeling is duidelijk. Het volk werd opstandig. Het ging zich beklagen bij Mozes, hun leider, met de woorden: “Wat moeten wij drinken?”.

En dan te bedenken dat dit volk nog maar even tevoren op zo’n wonderbare wijze verlost was uit Egypte. Het laatste grote wonder wat ze hadden meegemaakt was de doortocht door de drooggevallen zee, waarvan we na afloop lezen: “Toen zag Israël, welk een machtige daad de Here tegen Egypte gedaan had; en het volk vreesde de Here en zij geloofden in de He­re en in Mozes, zijn knecht”(Ex. 14:31).

Van de ene op de andere dag waren zij “hun geloof kwijt­geraakt”. Maar is dat niet ook dikwijls het geval met veel kinderen Gods. De ene dag zitten ze boven op de bergtop en spreken en zingen van kracht en overwinning. De andere dag

zijn ze nergens meer en liggen ze geestelijk gevloerd voor de vlakte.

Wat is de oorzaak? Ik geloof dat één van de voornaamste oorzaken is de onmondigheid waarin vele kinderen Gods zich bevinden. Paulus spreekt in Efeze 4 over de “eenheid des geloofs en der volle kennis van de Zoon van God, de mannelijke rijpheid, de maat van de wasdom der volheid van Chris­tus”. Pas als wij dat bereikt hebben, zegt Paulus, “zijn wij niet meer onmondig, op en neer, hoen en weer geslingerd onder invloed van allerlei wind van leer, door het valse spel der mensen, in hun sluwheid, die tot dwaling verleidt, maar dan groeien wij, ons aan de waarheid houdende, in liefde in elk opzicht naar Hem toe, die het hoofd is, Chris­tus” (Ef. 04:14-15).

Groei

Natuurlijk kunnen er nog andere oorzaken zijn, zoals het vasthouden aan bepaalde zonden, vleselijke gezindheid, maar ze hebben toch allen als achtergrond de ongehoorzaam­heid van het geestelijk niet verder willen groeien. In het natuurlijke leven is het een vanzelfsprekende zaak dat de mens opgroeit van baby tot volwassene. Even vanzelfspre­kende behoort dat te zijn in geestelijk opzicht. Anders kan God Zijn doel met ons leven niet bereiken.

Van het volk Israël lezen wij – en dat is een ernstige waarschuwing voor iedere gelovige – dat van de oorspronkelijk generatie die uit Egypte verlost werd, niemand het beloofde land binnenging. Dat was voorbestemd voor een
nieuwe generatie. Het oorspronkelijke volk kwam om in de woestijn tengevolge van ongeloof….. Lees Hebreeën 3.

Dit ongeloof manifesteerde zich steeds weer bij Gods volk in de woestijn. In de geschiedenis die wij in dit artikel be­handelen zien wij nog hoe alles tot een oplossing komt. Er is weliswaar opstandigheid, maar deze heeft nog niet de overhand. Het is een “knorrend klagen”, bij Mozes. Uiteindelijk zoeken ze nog hulp bij God, want Mozes was immers Gods “vértegenwoordiger”. De Bijbel zegt: “Roep Mij aan ten dage der benauwd­heid, Ik zal u redden en gij zult Mij eren”(Ps. 050:015). Dat geldt voor iedere gelovige, voor alle tijden, in alle plaat­sen, ook voor u die het op dit ogenblik leest.

Wat is de eerste reactie van Mozes? Hij geeft niet direct een advies of antwoord, maar het eerste wat hij doet is luid tot God roepen! Dat is het kenmerk van de ware gelovige Hij heeft een “hotline” met de levende God. Hij verwacht het van Hem alleen!

Hout

Evenals Mozes zal iedere waarachtige gelovige ervaren dat God niet alleen een hoorder maar ook een verhoorder van onze gebeden is. In deze geschiedenis zien wij hoe God Mozes een stuk hout aanwijst, wat hij in het water moet werpen waardoor het bittere ondrinkbare water verandert in zoet drinkbaar wa­ter. Welk een wonder! Wie had dat verwacht? O, laten wij het toch steeds aan Hem overlaten hoe Hij de oplossingen geeft. Maar dat Hij de oplossing geeft in iedere situatie, bij elk probleem is zeker, want Hij is een Helper, groot van  kracht!

Wat heeft deze oud Testamentische geschiede; bovendien een wonderbare diepe betekenis voor de Gemeente van Jezus Christus. Is niet het bittere water van Mara een beeld van de zonde van deze wereld? Velen drinken van dit bittere wa­ter, maar ze moeten het met de dood bekopen. De Bijbel zegt: “Het loon dat de zonde geeft is de dood……maar de genade, die God schenkt, is het eeuwige leven in Christus Jezus, on­ze Here”(Rom. 06:23).

Deze genade komt ook in dit verhaal tot uitdrukking. Mozes werd immers gewezen op een stuk hout….. En is dat geen wonderbaar beeld van het hout waaraan Jezus Christus het voor ons heeft volbracht? Het is het kruishout van Golgotha waaraan Jezus de zonde van de gehele wereld droeg!

Leven

De mens die het dode, bittere water van deze wereld drinkt heeft uitzicht op de dood, de eeuwige dood, maar de mens die gelooft in het volbrachte werk van Jezus Christus mag drinken van het levende water en heeft deel aan het nieuwe, eeuwige leven. Dat is de heerlijke betekenis van de geschiedenis van Mara.

Maar laten we nog even verder lezen. Het verhaal is name­lijk nog niet uit. Zoals een gelovige nooit mag steunen pp een machtige ervaring. Een gelovige behoort voorwaarts te gaan, want stilstand is achteruitgang. Wij wandelen in ge­loof en niet in aanschouwen!

Wij lezen hoe God, nadat dit wonder zich heeft voltrokken hun geloof op de proef gaat stellen door hen inzettingen en verordeningen te geven. Zullen ze werkelijk van deze ge­schiedenis iets geleerd hebben? Ze zullen aandachtig moeten luisteren naar de stem van God en doen moeten wat recht is in Zijn ogen (Ex. 15:26). Zij zullen, hun oor moeten neigen tot zijn geboden en al zijn inzettingen móeten onderhouden. Dan zal God Zijn beloften in vervulling doen gaan: Geen enkele van de kwalen die God de Egyptenaren oplegde zal dan hun deel zijn, want God, de Here, is hun Heelmeester!

Les

Welk een geweldige les ligt hierin opgesloten als wij be­horen tot de Gemeente van Jezus Christus! .Ook voor ons geldt: Als wij voldoen aan de voorwaarden die God gesteld heeft in Zijn Woord, gaat God Zijn beloften vervullen..

Laten wij nooit over het hoofd zien dat God Zijn beloften altijd verbindt met voorwaarden. Sommige kinderen Gods vra­gen zich soms af: Waarom vervult God Zijn beloften niet in mijn leven? Dikwijls ligt de oorzaak bij henzelf, want God is een Waarmaker van Zijn Woord. Hij kan Zij eigen beloften niet breken. (Jer. 01:12) zegt: “Ik waak over Mijn woord om dat te doen”.

Zij zullen zichzelf af moeten vragen: Ben ik wel gehoor­zaam in alle dingen? Dien ik de Heer wel met een oprecht hart? Bewandel ik wel de geestelijke weg, de weg van geloof? Of leef ik nog in het vlees, in de zonden, ben ik nog gebon­den? Pas als ons leven volkomen Hem toegewijd is, ervaren wij de geweldige realiteit van de levende God, geopenbaard in Jezus Christus! Want God is een goede God. Hij die het bit­tere water van Mara zoet maakte, wil ook ons steeds omringen met Zijn liefde en vullen met Zijn blijdschap en overwin­ning!

 

Nicky Cruz komt naar Nederland

Ex-bendeleider

“Ik zal je maar eerlijk de waarheid, zeggen! Er is geen hoop meer voor jou. Je bent op weg naar de gevange­nis, de elektrische stoel en de hel”, zei de psychiater, toen Nicky Cruz, leider van de beruchte jeugdbende Mau- Mau”, voor de twee en twintigste keer opgepakt was door de New Yorkse politie.

Korte tijd later veranderde zijn leven totaal, toen hij in contact kwam met de “junkie-pastor” David Wilkerson. Tijdens een jeugdmeeting, waar David Wilkerson sprak, werd zijn leven radicaal veranderd door een ervaring met God.

Groningen en Arnhem

Over enkele weken bezoekt Nicky op zijn Europese reis ook Nederland. Hij zal op 6 en 7 februari in de Groningse Martinihal en in Musis Sacrum te Arnhem van zijn ervaring­en vertellen. Er worden elke avond 2500 jongeren verwacht. In Arnhem zullen de concertzaal en de exhibitiehal door middel van een gesloten circuit met elkaar in verbinding staan.

Nicky Cruz heeft in Nederland reeds grote bekendheid gekregen door middel van David Wilkersons boek “Het kruis in de Asfaltjungle” (Nederlandse oplage 90.000 exemplaren), de gelijknamige 2 uur durende speelfilm, en door middel van zijn eigen boek “Ik zal nooit meer huilen” (Nederlandse oplage 28.000 ex.).

Bekend spreker

Nicky Cruz is in de Verenigde Staten een bekend spreker voor de jeugd. Hij heeft een antwoord op de vragen van ve­le jongeren die gaan over drugverslaving, alcoholisme, rassenhaat of seks, omdat hij voor dezelfde problemen gestaan heeft en zich, eruit geworsteld heeft. Zijn komst naar Nederland is ongetwijfeld belangrijk nieuws voor velen in ons land.

Zijn leven

Nicky Cruz is geboren in Porto Rico, als jongste van een gezin van achttien kinderen. Zijn ouders waren de gees­tenbezweerders van het eiland, en zeiden dat hij een kind van de satan was. Angst en haat vulden reeds zijn jonge le­ven.

Op vijftienjarige leeftijd ging Nicky geheel alleen met het vliegtuig naar New York om te gaan wonen bij een oude­re broer. In New York aangekomen bleek al gauw dat hij ook daar voor zijn leven moest knokken, en zich daarom aansloot bij de gevreesde jeugdbende “Mau-Mau”, waar hij later leider van werd.

Een leven van misdaad en vechten, alcohol, drugs en uit­zichtloosheid. Na de radicale omkeer in zijn leven heeft Nicky Cruz een aantal jaren met Dave Wilkerson meegewerkt in “Teen Challenge” (“Evangelische hulp aan jongeren”), en leidt nu zelf een jongenshuis in Fresno, California.

Teen Challenge

Teen Challenge heeft zich ontwikkeld tot een internatio­nale evangelische hulporganisatie voor jeugd met problemen.

In Nederland werkt Teen Challenge, door middel van koffiebars die fungeren als ontmoe­tingscentra voor de jeugd, films, jeugdmeetings, en voor opvang en begeleiding van verslaafden hebben zij een op­vangcentrum in Haarlem.