Levend Geloof 1976.01-02 nr. 163

Paasjubel gedicht door Judith Jacobs

(“Ik ben de Opstanding en het Leven” – Joh.11:25)

Zoekt ge Zijn graf nog bij de doden?

Hij ’s opgestaan, Hij ’s hier niet meer;

Vergeefs zult ge Hem blijven zoeken:

Hij is: de opgestane Heer.

 

Geen macht ter wereld kon Hem breken,

Geen steen was Hem te zwaar of groot;

In ’t lege graf vindt ge slechts doeken

Hij is: verrezen uit de dood.

 

Hij wentelt weg “de steen uws harten”,

De losprijs werd door Hem betaald.

Zijn opstanding mag elk beleven.

Hij is: het Licht dat ons bestraalt.

 

Zoekt ge Zijn graf nog bij de doden?

Hebt ge de boodschap niet verstaan?

In Hem is kracht en eeuwig leven

Hij is: Gods Zoon, Hij ’s opgestaan!

 

Het wonder van Pasen door Gert Jan Doornink

Het wonder van Pasen is de overwinning over de dood door Jezus Christus, de Zoon van God. Ieder jaar, als de waarach­tige Christen Paasfeest viert, herdenkt hij dit grote heilsfeit, vol aanbidding en dankbaarheid. Trouwens niet alleen op Pasen, maar voor de echte Christen is het iedere dag Paasfeest. De levende Christus woont immers in zijn hart!

In deze eindtijd, nu de “God-is-dood” theorieën op grote schaal verkondigd worden door theologen en niet-theologen, is het God Zelf die deze leugen theorieën uit het rijk der duisternis aan de kaak stelt, doordat overal echte gelovigen zijn, die zelf het bewijs in zich hebben dat God niet dood is, maar lééft!

Immers de inwonende Geest van de levende God in elk van Zijn kinderen is “het zegel”, “de garantie” daarvan. Dat be­grijpt do wereld niet. Dat kan niemand vatten die zelf nog “in de dood” leeft.

Zodra iemand echter van een zondaar een kind van God wordt, gaat hij vanuit de dood over in het leven. Hij ver­laat dan het rijk van satan en komt in het Koninkrijk van Jezus Christus. Daarom is het getuigenis van de Gemeente van Jezus Christus: “Hij heeft ons verlost uit de macht der duisternis en overgebracht in het Koninkrijk van de Zoon zij­ner liefde, in wie wij de verlossing hebben, de vergeving der zonden”(Kol. 01:13-14).

“Wie in de Zoon van God gelooft, heeft eeuwig leven; doch wie de Zoon ongehoorzaam is, zal het leven niet zien, maar de toorn Gods blijft op hem”(Joh. 03:36)‘

Als het wonder van Pasen niet was gebeurd, zou deze kerninhoud van het evangelie niet verkondigd er ervaren kunnen worden. Maar thans is het werkelijkheid! Het is waar! Jezus leeft…..en zij die in Hem geloven…..met Hem!

Gelooft u reeds in Hem? Gelooft u in het volbrachte werk van Jezus Christus aan het kruis van Golgotha? Gelooft u in de overwinning over de dood, die Hij bewees door op de Paasmorgen het graf te verlaten en Zich als de levende Heer te openbaren?

Ervaar de realiteit van het echte Christendom: Geloof in de Zoon van de levende God! ‘Beleef het wonder van Pasen!

 

Hemelse energie

U hebt waarschijnlijk ook wel die opvallende adverten­tie gezien in de dagbladen: Een aardbol met daarop een vrijwel geheel opgebrande kaars. Het was een advertentie van het ministerie van economische zaken met de oproep minder energie te gaan gebruiken.

“We halen energie uit de aarde alsof het nooit op kan.. …” “We branden onze bodemschatten steeds sneller op….” “De energie die we eenmaal uit de aarde halen, zit er in de eerste miljoenen jaren niet meer in. En wanneer het energieverbruik blijft toenemen zoals de laatste 25 jaar, hebben we over 14 jaar twee keer zoveel nodig. Terwijl de wereldvoorraad alsmaar slinkt…..”

Ja, het doet wel wat ironisch aan, dat het nog maar een paar jaar geleden is, dat de advertenties op wekten om méér energie te gaan gebruiken. Hoewel de wetenschaps­mensen koortsachtig zoeken om nieuw ontdekte energiemiddelen rendabel te maken, zijn zij thans hevig verontrust dat de aardse energiebronnen vlug uitgeput raken.

Er zijn veel mensen die deze verontrusting delen. Waar moet het met deze wereld naar toe? Loopt alles verkeerd af?, zijn de vragen die hen angstig bezig houden.

Gelukkig is de Gemeente van Jezus Christus niet ver­ontrust’ over dit alles. Zij is immers ingegaan tot de ware rust van Christus. De blik van waarachtige kinderen Gods is niet meer omlaag, maar omhoog gericht! Op Jezus Christus, de Zoon van de levende God!

Zij weten dat het veel belangrijker is dat er een andere energie is, een hemelse energie: de kracht Gods ge­openbaard in Jezus Christus, de kracht zoals wij die er­varen door de Heilige Geest. Deze hemelse energie kan nooit opraken! Zij is onuitputtelijk! Omdat de oorsprong er van God Zelf is! “Het evangelie is een kracht Gods voor ieder die gelooft!”       

 

De misleiding van astrologie door Gert Jan Doornink

Gevaarlijk terrein

Er is vrijwel geen terrein wat de laatste jaren meer in de belangstelling is komen te staan als dat van de astrologie. Zeer veel mensen zijn zich niet bewust op welk gevaarlijk terrein zij zich bevinden, als zij zich op een af an­dere wijze inlaten met deze materie.

Veelal op heel onschuldige wijze zijn ze er mee in aan­raking gekomen. Zij lezen in een blad de ‘horoscoop en hoe­wel ze na lezing glimlachend zeggen: “Wat een flauwekul”, blijft er toch wat van hangen in hun gedachtewereld. En ook de volgende horoscoop wordt weer gelezen. Geleidelijk aan wordt het een gewoonte en sommigen gaan weer een stapje verder door een persoonlijke horoscoop “te laten trekken” door één of andere astroloog of waarzegger. Het wordt dan als met verslaving aan alcohol, nicotine of drugs. Men kan er niet meer zonder. Belangrijke beslissingen worden alleen nog genomen als ze astrologen hebben geraadpleegd. Hun ad­viezen worden zonder meer opgevolgd.

Wat is astrologie?

Waarom is de astrologie nu zo gevaarlijk en misleidend? Alvorens óp deze vraag in te gaan willen wij eerst enkele dingen verduidelijken. Behalve de astrologie is er ook de astronomie, welke Griekse woorden we zouden kunnen vertalen met sterrenkunde oftewel de leer van de planeten.

De astronomie kent echter alleen een wetenschappelijke benadering, maar de astrologie gaat uit van de veronderstelling dat er verband bestaat tussen de bewegingen van de planeten en de gebeurtenissen op deze wereld, speciaal aangaan­de de mensen.

De levensloop van ieder mens zou vanaf de geboorte als baby tot aan zijn dood onder invloed staan van de loop der sterren. Op grond hiervan kan men een horoscoop laten ma­ken. Als men het geboorte uur en plaats van een bepaald per­soon weet, gaat men de stand van de sterren na op dat mo­ment. Daarbij komen allerlei berekeningen te pas. Dan gaat men de levensloop en het karakter van de betrokken man of vrouw vaststellen.

De grote misleiding

Het gevaarlijke en misleidende schuilt daarin, dat som­migen er zeker iets in zullen terugvinden van hun eigen ka­rakter of ervaring. Zij zullen zeggen: “Het is waar” en ac­cepteren ook het andere wat niet waar is en raken zo ver­bonden met deze duistere macht.

Als men van een willekeurig persoon, die men niet kent, een aantal eigenschappen gaat opschrijven en ze daarna die persoon laat zien, zal deze ongetwijfeld zeggen: “Hoe wist je dat?”, terwijl wij er alleen maar naar geraden hebben. Er zijn altijd wel dingen bij die kloppen. Nu is dit maar een heel simpele opmerking, die de astroloog zal afdoen met de woorden: “Zo eenvoudig is het niet”. Maar dat neemt niet weg, dat hier toch al iets wordt aangestipt wat waar is.

En wat te denken van de verschillende horoscopen die el­kaar tegenspreken? Alleen reeds hieruit blijkt een grote misleiding en zouden velen zich af moeten keren van deze moderne vorm van occultisme.

De drang naar nieuwsgierigheid, die ieder mens in zich heeft, (“Wat heeft de toekomst voor mij weggelegd?”) speelt velen echter parten en drijft hen in de armen van de astro­logen. Velen voelen zich, ondanks vaak grote materiële voorspoed, ongelukkig. Men heeft angst voor de toekomst.

Men zoekt het overal en meent dat de astrologie de oplossing is. In feite is de astrologie een religie, een godsdienst, maar dan door de duivel geïnspireerd.

Nu zijn er velen die niét meer in het bestaan van God en de duivel geloven. Teleurgesteld in het naam-Christendom, hebben zij zich (geheel of gedeeltelijk) afgekeerd van al­les wat met God en Godsdienst te maken heeft. Omdat iéder mens toch religieuze gevoelens in zich heeft, gaat men het zoeken in allerlei vormen van occultisme, o.a. de strologie. Men beseft niet in wat voor duistere wereld men dan terecht komt. Maar zegt u, waarop baseert u dat? Ons antwoord is: Op de Bijbel, op het Woord van God.

De Bijbel geeft antwoord

De Bijbel laat namelijk duidelijk zien, wie de mens is, namelijk van oorsprong geschapen naar het beeld van God. Oorspronkelijk heeft God alles op volmaakte wijze geschapen. De mens was de kroon van Zijn scheppingswerk. Er was geen zonde, ziekte, angst, twijfel of dood. Deze dingen kwamen pas toen de mens in zonde was gevallen. Maar desondanks bleef God de mens – Zijn eigen schepping – liefhebben.

Daarom zond Hij Jezus Christus naar deze wereld om de door de duivel “verbroken verbinding” tussen God en mens te herstellen. Jezus ging aan het kruis van Golgotha. Hij droeg de zonde en schuld van de mensheid die, door eenvou­dig weg dit te geloven, weer vrede met God kon ontvangen.

Dit is het geheim van een werkelijk gelukkig leven: Door persoonlijk te geloven in Jezus Christus ontvangt men vrede met God. Dan heeft men geen astrologische berekeningen meer nodig om de toekomst te weten te komen, maar ervaart men dat het waar is: “Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heren hand….”

Hoe kan een kind van God deze ervaring beleven? Door de vervulling met de Heilige Geest! Terwijl de Bijbel uitdruk­kelijk waarschuwt tegen de astrologie als een misleidende eigenschap van de duivel, toont zij een duidelijk alterna­tief: de Heilige Geest.

De Heilige Geest voorspelt de toekomst

De vervulling met de Heilige Geest is onmisbaar voor elk kind van God, want de Heilige Geest leidt ons in alle waarheid. Jezus noemt in Johannes 16 een aantal eigenschappen van de Heilige Geest. Zo staat er in (Joh. 16:13-14): “Wanneer Hij komt, de Geest de waarheid, zal Hij u de weg wijzen tot de volle waarheid; want Hij zat niet uit Zichzelf spreken, maar al wat Hij hoort, zal Hij spreken en de toekomst zal Hij u verkondigen. Hij zal Mij verheerlijken, want Hij zal het uit het mijne nemen en het u verkondigen”.

Als kind van God tasten wij niet meer in het duister. Wij hebben geen behoefte meer aan astrologische voorspellingen omdat de Heilige Geest ons, in de grote en kleine dingen, zeer duidelijk de weg wijst.’

Hoe functioneert de Heilige Geest?

Maar zegt u, hoe gaat dat in zijn werk, hoe functioneert dat? Om te beginnen dit. De Heilige Geest werkt niet volgens een soort drukknop-systeem. Dat zou ons alleen naar gemak­zuchtig en lui maken en het spreekwoord zegt reeds “Ledig­heid is des duivels oorkussen”.

De Heilige Geest werkt door “actieve” en “getrainde” kinderen Gods. Gelovigen die overgave en toewijding kennen, die niet vleselijk gezind zijn, maar de geestelijke weg be­wandelen. Zij kennen een leven van gebed en onderzoeken Gods Woord. Zij zijn één met Gods Woord.

Als wij nu voor een probleem staan, als wij een beslis­sing moeten nemen, zoeken we Gods aangezicht in gebed. Dan ontvangen wij antwoord. Niet altijd direct, als God dat niet noodzakelijk acht, maar zeker in de tijd dat het nodig is.

De Heilige Geest houdt ons op het goede pad, bewaart ons voor dwaalleringen, houdt ons op de hoofdweg: Jezus Christus. Zeer veel kinderen Gods kunnen getuigen hoe de Heilige Geest hen steeds weer leidt in alle waarheid. Zij getuigen ook te­gen anderen over de bevrijdende kracht van het evangelie en de heerlijkheid om vervuld te zijn met de Heilige Geest.

Dat is ook de bedoeling van dit artikel. Wij willen uw ogen openen voor de misleiding van de astrologie en u tevens de weg tonen hoe u daaruit bevrijd kunt worden. Jezus Chris­tus wil ook uw Verlosser en Bevrijder zijn!

Misschien hebt u vragen, schrijf ons gerust, wij willen u ten allen tijde helpen, voorlichten, adviseren en voor u bidden, zodat u bevrijd wordt uit deze duivelse binding en het werkelijke geluk en blijdschap die Jezus Christus u geven wil, leert kennen!

 

Gods tempel door Jan W. Companjen

“Weet gij niet, dat gij Gods tempel zijt en dat de Geest Gods in u woont?”

(1 Kor. 03:16).

In dit Schriftgedeelte wordt het lichaam van de mens ver­geleken met een tempel. Om dit goed te kunnen verstaan moe­ten wij weten wat een tempel is en vervolgens wat het zeggen wil Gods tempel te zijn.

Gebouw

Een tempel is volgens het gewone spraakgebruik een gewijd gebouw. Het kan dientengevolge natuurlijk aan allerlei, soor­ten geesten toegewijd zijn en het heeft dan ook tot gevolg dat elke godsdienst zijn tempels heeft. Het zijn allemaal gebouwen die bewust of onbewust de kern van het godsdienstige leven bevatten. De tempel, nu ook wel kerk(gebouw) ge­noemd, is dan het huis Gods.

Daar in dat gebouw beleeft men de godsdienstige belevenissen, daar op die plaats staat men voor het aangezicht des Heren. Om naar die plaats te gaan trekt jong en oud het feestkleed aan. Het opgaan naar het huis Gods is iets feestelijks en het is dan ook bij uitstek geschikt voor de zondag. Duizenden mensen beleven dit opgaan zo nadrukkelijk dat het voor hen geen zondag is als zij niet minstens één keer naar de kerk gaan.

Uiterlijk

U zult inmiddels wel gezien hebben, lezers en lezeres­sen, dat bij de benadering van de godsdienst op deze wijze het een puur uiterlijke godsbeleving blijft, die niet ver­der komt dan het gevoelsleven van de mens. De zintuigen van de mens worden gestreeld.

Paulus zegt daarvan dat godsbeleving die niet verder gaat dan het verstand een prediking is van meeslepende woorden van menselijke wijsheid. Het brengt geloof voort dat het kenmerk van zijn oorsprong in zich draagt, namelijk geloof dat door menselijke wijsheid in stand wordt gehou­den. Zo lang dit geloof door menselijke middelen gevoed wordt zal het stand houden. Het is dan ook niet vreemd dat deze gelovigen zeer sterk op hun kerk gericht zijn. Dit laatste is op zichzelf niet verkeerd, maar in het nieuwe verbond, de tijd waarin wij leven, is er meer.

Vervulling

Wij leven in de tijd van de vervulling, waarin schaduwen werkelijkheid worden. Het menselijke verstand is één van zijn edelste en meest aan God verwante vermogens, maar als de mens niet wederom geboren is, heerst de zonde over

dat verstand en dan kan hij niet de wil Gods verstaan. Man­na dat op aarde wordt opgetast verliest spoedig zijn hemels karakter, daarom zal het innerlijk verwerkt moeten worden. Het is daarom dan ook zo noodzakelijk dat wij weten, of gaan weten, wat het zeggen wil dat wij Gods tempel zijn.

Om dit op de juiste wijze te leren verstaan moeten wij terug naar het beeld van de tempel Gods in het oude ver­bond. Die tempel werd door Mozes gebouwd, in al zijn onder­delen, zoals dat hem door God op de berg getoond was. Die tempel was het eeuwige voorbeeld van de geestelijke werke­lijkheid die met de komst van Jezus Christus werkelijkheid werd.

Drie-eenheid

Be mens is een drie-eenheid door geest, ziel en lichaam. Deze zelfde dingen winden wij ook in de tempelbouw terug. De voorhof, dat is het uiterlijke deel van de mens. Dat is het deel waar wij zo dagelijks tegenaan kijken. Maar daar aan de binnenzijde vindt men het innerlijke, het heilige, het afgezonderde van de mens.

Allereerst vindt men daar het heilige, daar mochten de priesters binnenkomen, daar in die eerste binnenste ruimte vindt de eerste godsdienstige ontmoeting plaats. Daar staat het reukofferaltaar, de tafel der toonbroden en de zevenarmige kandelaar (lofoffer-brood en licht). Al deze tekenen hebben nog met de natuurlijke mens te maken, zij kunnen al­len (alle drie) in het zieleleven beleefd worden.

Zeer veel mensen menen dat dit het einde van alle beleving is. Nu was dat in het oude verbond (de oudtestamentische tijd) ook inderdaad zo. Het heilige der heilige, de schuilplaats Gods, was voor de mens afgesloten. Dat de hoge priester daar slechts éénmaal per jaar binnentrad, gebeurde om aan te tonen dat in die ruimte geen plaats voor de mens was.

Maar na het volbrachte werk van Jezus Christus scheurde het voorhangsel tussen het heilige en het heilige der hei­ligen en werd de muur tussen deze twee ruimten weggenomen.

Daar op die plaats wil God nu bij Zijn volk wonen. Daar­toe heeft Hij zich een nieuw volk van God bereid. Dat volk wil Hij gebruiken als stenen tot opbouw van een Geestelijke tempel. Zo is de tempel van het oude verbond een voorbeeld geweest voor ons die weer een woonstede van Gods Geest kun­nen zijn. Deze grote waarheid dat wij Gods tempel zijn, be­vat voor ons een belangrijke les, namelijk dat wij moeten gaan erkennen dat Hij in ons meer kan doen dan wij bidden of beseffen. Dat Zijn Geest ons gehele leven kan doortrekken en vervullen tot aan de voorhof toe. Dat wij langs die weg vervuld kunnen worden tot alle Volheid Gods en dat wij langs die weg van kinderen Gods kunnen opwassen tot zonen Gods.

Dan zullen wij inzicht gaan krijgen en leren verstaan wat het zeggen wil dat Jezus bevrijdt. Dan zoeken wij dit niet op aards niveau, maar in de bevrijding van de geest, waardoor wij weer tot gemeenschap met Hem kunnen komen die ons daarvoor tot Zijn tempel gemaakt heeft.

Gesprek

Ik hoorde deze week een gesprek dat plaats vond tussen twee vrienden die samen op een zelfde adres met vakantie waren. Op de zondagmorgen ging de één wel en de andere na lang treuzelen niet naar een volle, evangelie samenkomst. Beiden willen nog wel eens zo’n samenkomst bezoeken als het eens ‘gelegen’ komt. Na terugkomst uit de samenkomst bracht hij die opgegaan was, verslag uit met de volgende kernachtige zin: “Je hebt niets gemist, het was een gewone samenkomst”. Als je dit hoort, sta je toch wel even te kijken, temeer daar je altijd wilt geloven dat die ander ook gees­telijk altijd het beste zoekt of wil zoeken. Je vraagt je dan in de eerste plaats af: denkt die ander geestelijk, is hij (en zij) zich bewust geweest dat hij een levende steen hoort te zijn?

Is de mens zich bewust dat het daarom momenteel gaat? Je­zus is de hoeksteen van die tempel en wij mogen samen inge­past worden in die nieuwe tempel die Hij thans bouwt en waar van Hij zegt’ “Mijn Huis moet vol worden”. Of ligt het in­derdaad aan de samenkomst en was er ‘niets nieuws onder de zon’? Dit laatste komt natuurlijk voor, maar dat is uitzon­dering of van voorbijgaande aard.

Gehoorzaamheid

Wil men werkelijk vol evangelie brengen dan zal men moueten kiezen voor de weg naar omhoog. Na het ontvangen van het nieuwe hart, (wedergeboorte) volgt er de weg van gehoorzaamheid. Het opwassen van kind naar jongeling en vader in het geloof. (1 Joh. 02:12-15). Dat is de wil van God en daartoe heeft Hij Zijn Zoon gezonden. Hij is de Eerstgeborene onder vele broeders. In (1 Joh. 04:01-06) staat het zo krachtig uitgedrukt “Geliefden (dat bent u) vertrouw niet iedere geest (die in de één of andere tempel of kerk of gebouw vereerd wordt), maar beproef de geesten of zij uit God zijn. Hieraan onderkent gij de Geest Gods, (als scheiding van de valse profeten/woordverkondigers, die in de wereld zijn uitgegaan) dat hij die belijdt dat Jezus in het vlees gekomen is, uit God geboren is”.

Onderkennen

Dit laatste is zeer belangrijk, want dat maakt ons ge­loof in Jezus Christus zo uniek. Hij is in het vlees geko­men. Eerst in Zijn eigen lichaam, geboren uit de maagd Maria, Zijn eigen Ik, nu met Zijn Geest in het onze. Zo­als hij overwon, zullen wij met Hem overwinnen. De Geest is meer dan het vlees.

“Want Hij die in ons is, is meerder dan die in de we­reld is. Zij die uit de wereld zijn, spreken uit de we­reld en de wereld hoort naar hen. Maar Wij zijn uit God, wie God kent, hoort naar ons en wie niet uit God is, hoort naar ons niet. Hieraan onderkennen wij de Geest der waar­heid en de geest der dwaling”.

Het is, geliefde lezer/lezeres op de man af. Wij zijn koningen en priesters, maar daar moeten wij Geestelijk voor zijn. Dat is geen loze kreet, neen, wij zijn in opbouw, de Tempel des Heren wordt toebereid. Dit gebeurt aan de groeve, in de hemelse gewesten. Is die tempel klaar, den komt zij uit de hemel en wordt zichtbaar op deze aarde. Dan zullen de rechtvaardigen stralen als de zon in het Koninkrijk huns Vaders (Matt. 13:43). Wie oren heeft die hore.

De Bijbel is er om van vleselijke mensen Geestelijke mensen te maken. Jezus zei ook dat God de Vader Zijn werk deed door Hem. Zo zullen wij ook ons Geestelijk werk doen en dezelfde werken doen dan Hij. Wat was het belangrijkste in dat werk? Het scheppen van nieuwe mensen, een nieuw volk van God, dat weer gehoorzaam zou zijn aan hun Schepper.

Geloof

Het oude testament staat vol met voorbeelden over deze dingen. Een Koning deed wat goed was in de ogen des Heren als hij alle oude geestenvereringen opruimde. Alle afgoden­toestanden en hoogten moesten worden opgeruimd, dan was het pas goed. Saul kreeg bij de aanvaarding van zijn koningschap een nieuw hart, vervolgens moest hij God gehoorzaam worden. Hij moest van vleselijk mens, Geestelijk mens worden, dat wil zeggen gehoorzaam zijn aan zijn Geestelijke meester en dat was in die tijd Samuël (de profeet, de Mond Gods).

Theologie is gebouwd op menselijk verstand. Het Evangelie van het Koninkrijk Gods is gebouwd op geloof, dat wil zeggen boven bidden en denken.

Overvloed

Het openstaan voor dit Koninkrijk met zijn overvloed aan Geestelijk voedsel wordt van u en mij gevraagd. Hij zal het doen. Die ons roept is getrouw.

Ook nu is het wachten op Gods tijd één van de belangrijk­ste opdrachten. Hij zorgt voor de wasdom en Hij zal het welmaken voor een ieder die lid wil zijn van dit Huis, van die Tempel, waarin u ook nu al een pilaar kunt zijn.

Als de stad Gods straks geheel klaar is, zullen wij daarin zelfs geen menselijke tempel meer aantreffen, want de almachtige God is haar tempel. Dan is het God, de Vader alles in allen. Jezus leeft en wij met Hem, tot eer en heerlijkheid van Hem die alles schiep. Amen.

 

Dit leven en het andere leven door Gert Jan Doornink

Het eeuwige leven

Wanneer de apostel Jacobus schrijft dat de mens een damp is, die voor korte tijd verschijnt en daarna verdwijnt, (Jak. 04:14) bedoelt hij daarmee het leven wat wij als mens in het lichaam van vlees en bloed doorbrengen.

Er is echter een ander leven – het eeuwige leven – waar ieder mens mee te maken heeft, of hij het erkennen wil of niet. Velen menen dat dit “eeuwige leven” begint bij de dood, het moment waarop wij de laatste levensadem uitbla­zen. In feite is ieder mens echter reeds geplaatst in het eeuwige leven, zodra hij of zij geboren is.

De opvatting; “Met de dood is alles uit”, is niet van God afkomstig, maar door de duivel geïnspireerd. De duivel heeft er belang bij dat de mens gelooft dat er geen eeuwig leven ‘bestaat, maar dat het alleen gaat om dit leven. Ve­len, die leven onder zijn heerschappij redeneren: “Omdat wij toch maar zo kort leven, laten we dan ook uit het le­ven halen wat er in zit”…”Geniet van het leven, je leeft maar even”, is hun parool’.

De oorsprong van het leven

God is de oorsprong van alle leven. Hij is “Het Leven” zelf. En de mens die geschapen werd naar het beeld van God, had dit oorspronkelijke, echte leven in zich. Zelfs toen satan Gods scheppingswerk verstoorde en de zonde in de wereld bracht, met als gevolg- “de dood”, “het loon dat de zonde geeft is de dood” (Rom. 06:23), bleef God “het leven” liefhebben. Door het zenden van Zijn Zoon, Jezus Christus, werd de dood overwonnen en was het voor de mensen mogelijk door te geloven in het volbrachte werk van Jezus Christus deelgenoot te worden van dit echte, eeuwige leven!

Wij hopen dat u, lezer of lezeres van dit artikel, ge­looft in Jezus Christus en daardoor behoort tot de catego­rie werkelijk gelukkige mensen. Want dan hebt u het andere leven ontdekt.’ Het nieuwe leven in Jezus Christus! Welk een glorie! Welk een blijdschap en zekerheid geeft dat le­ven!

Hoop en zekerheid

Nu zijn er vele gelovigen die menen dat je, zolang je nog in deze wereld bent, nooit kunt zeggen dat je reeds het echte, eeuwige leven hebt ontvangen. Je mag er wel naar toe leven en “hopen” dat je het eens zult ontvangen. Je leest het soms in overlijdensadvertenties: “Heden ging van ons heen…..in de hope des eeuwigen levens…..”

Hoop die echter niet berust op zekerheid, kan zich niet op Gods Woord beroepen en heeft in Gods ogen geen waarde. (Heb. 11:01) zegt: “Het geloof nu is de zekerheid der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen, die men niet ziet”. Wie oprecht gelooft in Jezus Christus en in het feit dat Hij onze zonden droeg, hoopt niet meer op eeuwig leven, maar heeft de zekerheid in zich dat hij eeuwig leven heeft ontvangen. “Wie in de Zoon gelooft, heeft eeuwig leven; doch wie de Zoon ongehoorzaam is, zal het leven niet zien, maar de toorn Gods blijft op hem” (Joh. 05:36). Let wel: Er staat niet: “Wie in de Zoon gelooft, ontvangt eens eeuwig leven”, of “mag hopen op eeuwig leven”, maar heeft eeuwig leven.

Leven en sterven

De grote en bekende apostel Paulus had een geweldig ge­tuigenis in zich: “Het leven is mij Christus en het sterven gewin”(Filip. 01:21). Hij is hierin een voorbeeld voor iedere gelovige. Wat zijn er velen die dit getuigenis veranderd hebben in: “Het leven is voor de wereld en het sterven voor Christus”. Weliswaar is zo iemand nog behouden, want “al Wie de naam des Horen aanroept, zal behouden worden”(Hand. 02:21), maar de wil van God is niet dat wij “op het nippertje” behouden worden.

Gods wil is dat het andere leven, het nieuwe, eeuwige leven van Hem reeds geprojecteerd is in “dit leven”. Hoe kunnen wij anders beantwoorden aan de grote opdracht van Jezus een getuige van Hem te zijn? Daarom behoort Zijn leven zichtbaar te zijn in ons leven, zolang wij nog in een li­chaam van vlees en bloed verblijf houden.

Vergankelijk en onvergankelijk

Maar wat gebeurt er dan bij de dood?, vraagt u zich misschien af. Paulus legt ons dat uitvoerig en duidelijk uit in 1 Korinthe 15. Daar wordt gesproken over het grote ver­schil tussen het natuurlijke, vergankelijke lichaam en het geestelijke, onvergankelijke lichaam.

Daar mogen wij ons echter nooit achter verschuilen voor wat betreft ons getuigenis in deze wereld. Er zijn vele, zich Christen noemende mensen, die zeggen: “Zolang je nog in deze wereld bent, kun je niet werkelijk veranderen. Dat gebeurt pas bij de dood. Je bent en blijft een zondaar”.

Deze uitspraken van velen zijn niet van God afkomstig, maar uit het rijk der duisternis. Alleen satan heeft er belang bij dat wij onder zijn heerschappij blijven en daardoor geen getuigen van Jezus zijn. Satan wil niets liever dan dat het andere leven – het nieuwe leven van Christus – niet tot openbaring komt in dit leven.

Laten we hem echter weerstaan en overwinnen in de Naam van Jezus! Hij is de leugenaar en de mensenmoordenaar van de beginne en heeft daarom geen recht het leven van- een kind van God te beheersen.

Het grote geheim

Het grote geheim van een echte Christen is, dat hij het leven van Jezus openbaar maakt. Dat is het evangelie, dat is de waarheid. Een ieder die het anders voor wil stellen, heeft nog niets van de inhoud van de Bijbel begrepen. Dat is geen betweterij of grootspraak, maar heel eenvoudig Bij­bels gefundeerd.

Groeiend geloofsleven

Natuurlijk zijn wij ons ten volle bewust, dat niet elk kind van God reeds ten volle het beeld van Jezus openbaar maakt. Sommigen zullen het zelfs nooit openbaar’ maken, doordat zij vleselijk gezind zijn of gebonden blijven en door in de zonde en wereld te leven, niét in gehoorzaamheid de Heer volgen.

De waarachtige gelovige weet echter dat er groei in zijn geloofsleven behoort te zijn. Zoals wij in het natuurlijke leven groeien van baby tot volwassene, behoren wij ook geestelijk te groeien, zodat wij uiteindelijk “de eenheid des geloofs en der volle kennis van de Zoon Gods bereikt hebben, de mannelijke rijpheid, de maat van de wasdom der volheid van Christus”(Ef. 04:13)

Als dit ons werkelijke verlangen is, dan deert het ons niet wat anderen van ons zeggen, maar dan weten wij heel zeker: Wij zijn op de rechte weg, op Zijn weg, wij zijn beelddragers van de levende God, wij hebben het andere le­ven werkelijk ontdekt- En wij dragen dit andere leven reeds in dit leven uit.’