Levend Geloof 1964.11.07 nr. 60

Commentaar Oral Roberts

De grote en zo wonderbaar gezegende campagne met broeder Oral Roberts is weer voorbij. Opnieuw werd. Nederland geconfronteerd met de boodschap van volkomen verlossing door Jezus Christus. In onze ”voorbeschou­wing” schreven wij reeds dat het geheim van de zo rijk gezegende bediening van deze grote Godsman schuilt in zijn oprechte nederigheid en verbrokenheid. Hier geen ophef: ‘Hier ben ik Oral Roberts, maar een man staande in de kracht van de Heilige Geest en met dezelfde be­wogenheid die ook Jezus bezat voor het verlorene.

De grote zegen van deze campagne was echter ook en vooral te danken aan de eensgezinde samenwerking tus­sen alle stromingen van de Pinksterbeweging in Neder­land. Het gezegde “Eendracht maakt macht, tweedracht ‘breekt kracht” is ook van toepassing op de voortgang van het volle evangelie. Natuurlijk weten wij dat een eenheid nooit valt te forceren en in geestelijk opzicht geldt bovendien dat deze eenheid niet met menselijk verstand in elkaar gezet mag worden, maar onder de lei­ding van Gods Geest. Maar laten wij nooit vergeten dat Jezus wel terdege voor de eenheid heeft gebeden en wil dat al Gods kinderen (d.w.z. allen die zich gereinigd weten door het bloed van Christus) één zijn, tegen iede­re andere vorm van eenheid zién wij tegenstanders omdat daar de duivel de hand in heeft.

Oral Roberts is weer weg, Gods werk gaat door. Laten wij bidden voor de honderden zielen die voor het eerst een beslissing namen voor Jezus. Eet is de bede van ons hart dat zij terecht komen in gezonde, Bijbelse gemeenten waar de volle boodschap gebracht wordt, opdat zij verder zullen groeien in het geloof.

 

Kunt u de duivel weerstaan door Klaas van Twillert

Weerstaat de duivel en hij zal van u vlieden (Jak. 04:07b).

“Zeg bent u een kind van God?”, vroeg ik eens aan een bejaarde man, “Ja, dominee”, was het antwoord, “want ik heb nooit geen last van de duivel”. Ik maakte mijn vriend bekend dat het kindschap Gods gepaard gaat met een machtige strijd tegen satan en zijn trawanten. Gods kinderen worden door God opgeroepen om waakzaam en nuchter te zijn, want satan gaat rond als een briesende leeuw, om alles te verslinden wat maar van God is.

Lezer,’ zijn de listen van satan u bekend? Weerstaat u de duivel? Trekt u tegen zijn helse machten op in de naam van Jezus Christus? Overwint u? Staat ge in de volle wapenrusting Gods? Is de vijand bang voor u? Zijt ge meer dan overwinnaar, door een “Levend Geloof”? Of moet u altijd, iedere dag, elk uur van uw leven het onderspit delven, overwonnen worden door de satan? Is heel uw leven een stuk nederlaag? Kunt u geen weerstand bieden? Is God dan dood? Is het geloof niet als “gave van God” aan u gegeven, kind van God? Moet dit zo blij­ven? Kan daarin geen verandering komen? Ja, Gode zij dank van wel. Halleluja.

Hoe weerstaan wij de duivel? Door een positief en intensief optreden in de naam van Jezus Christus. Ons bidden is meer negatief, een spreken in ongeloof, een niet staan op de beloften van God, een niet geloven dat Hij is, wat Hij gezegd wordt te zijn, en dat Hij zal doen wat Hij beloofd heeft te zullen doen, en dit dan van Hem verwachten. Het bidden van de doorsnee christen lijkt meer op een twijfelachtig vragen dan op een staan op de volle openbaring van het woord van God, vandaar de vele onbeantwoorde gebeden. Er wordt heel veel kwa­lijk, niet door het geloof gebeden. (Jak. 04:03). In plaats van de duivel te weerstaan, halen we hem naar ons toe. Twij­fel in God is de hand uitstrekken naar satan, en we ontvangen dan niets van God. Jakobus 1. Als wij de duivel willen weerstaan, dan moeten wij gaan strijden in de naam van Jezus Christus. Ik wil het even verduidelij­ken.

“Here, wilt u vandaag bij mij zijn1’, zo vraagt de gelo­vige. Is dit positief bidden, de duivel weerstaan? Ganselijk niet; Wanneer de duivel ons zo hoort bidden, dan werpt hij zich al terstond op ons. Wij bidden dan niet door het geloof. Er wordt getwijfeld aan de belof­ten Gods, die in Christus Jezus “ja” en “amen” zijn, want Jezus heeft gezegd:-Ik bén met ulieden tot de voleinding der wereld”, dus ook voor deze tijd en voor elke situatie van het leven. De duivel weerstaan, po­sitief en intensief bidden is: vast staan op al de be­loften Gods, Hem voor waarachtig houden, dan ga ik dankend en biddend de duivel weerstaan. Dan zeg ik: “Here, ik dank U van harte dat Gij vandaag met mij zijt, dat Uw oog mij gadeslaat, dat ik onder Uw hoede ben. Ik loof U, Here, van harte voor dit alles en ik stel mijn hart wagenwijd voor U open en ik wil niemand anders geloven en dienen dan U, o God, de Eeuwig blijvende. Gij zijt vandaag mijn Helper, mijn Burcht, Mijn Verlosser….. en in de naam van Jezus Christus gebied ik u, o alle gij machten der duisternis en der hel, dat gij u van mij onttrekt en van mij gaat, ik wil God dienen en Christus volgen, wijkt van mij, ogenblikkelijk, God is mijn Mees­ter. Haast u, gij duivelen der hel! Maakt dat ge weg­komt, in de naam van Jezus gebied ik het u, aartsleu­genaar.'”

Zó kunnen we de duivel weerstaan. Dan wordt hij bang hoor.’ Dan leuteren we maar niet wat aan de troon van God; we degen dan geweld op het koninkrijk Gods. In de naam van Jezus kunnen we dan de machten der hel trotseren, duivelen uitwerpen, op zieken de handen leggen. Het bidden is dan kracht en geen vloed van woorden zonder meer. Ik kan heel goed bidden, zei eens een diaken tegen mij. De tollenaar had maar een paar woorden. Laten we toch allen de duivel weerstaan. De macht daartoe ligt binnen ons bereik. God van de hemel zal het ons doen gelukken. Bent u een kind van God? Bent u gedoopt met de Heilige Geest? Wat een wondervol iets is dit! Ik mocht jongstleden 19 oktober op Beukenstein krachtig met de Heilige Geest gedoopt worden. Ik was dronken van liefde. Ik was uitzinnig van blijdschap. Ik viel als Saulus ter aarde Handelingen 9. Ik zag niemand dan Jezus, alleen. Mijn vrouw was zondags gezalfd geworden met Gods Geest. Samen, mogen we nu de Heer loven en bidden in nieuwe tongen. Prijs de Heer Halleluja, Als we met de Heilige Geest gedoopt worden en daarin blijven wandelen, dan gaan we verstaan wat het is om de duivel te weerstaan door te bidden in de naam van de Here Jezus Christus. Weersta de duivel, en hij zal van u vlieden. Gewis en zeker, zo waarachtig als de Heer leeft. Maar dan niet meer naar de Satan toe bidden, maar naar God. We moeten zo leren verstaan, dat Satan onder ons gebed al op de vlucht gaat. Lezer, kind van God, het licht onder uw bereik. God heeft het alles in zijn zoon geopenbaard. Hoor Hem. De tijden zijn ernstig, behalve de mensheid. Grote dingen staan te gebeuren, van de kant van God en van de kant van Satan. Christus zal als overwinnaar te voorschijn treden. De leiders van de kerken kunnen het niet tegenhouden; de vragen zullen voor de voorgangers vermenigvuldigd worden; De leden zullen geen voldoening meer vinden in dogma’s en leerstellingen, de vraag om de Heilige Geest zal centraal gesteld worden. Als God gaat werken, wie zal het dan kunnen tegenhouden? Niemand, geen enkel bloot schepsel. Het Koninkrijk der hemelen komt steeds nader naar ons toe. De strijd In de hemelse gewesten wordt meer dan ooit begrepen. Er komt een grote verschuiving in het theologisch denken. God openbaart bijzonder veel in de laatste tijd. De tijd breekt aan dat al de gelovigen zullen weten wat het inhoudt om de duivel te weerstaan. Glorie voor Jezus! Glorie voor Jezus Uitroept tegen. Satan zal wegvliegen Als het Koninkrijk der hemelen zich ten volle gaat openbaren. Heerlijke overwinning! De profetieën zullen dan in vervulling gaan. Vrede op aarde, vrede onder het dierenrijk, vrede overal. Het zal dan een heerlijke tijd zijn. Alles zal dan vervuld zijn met de adem des Geestes. Halleluja! Prijst de Heer. Amen.

 

Bijbelstudie over Volle verlossing Nr. 22 door T. d. G.

Zoals afgesproken gaan vrij deze week de wapenrusting Gods behandelen uit (Ef. 06:10-19).

We gaan dit gedeelte maar regel voor regel bekijken, opdat het goed tot ons doordringt wat de Heer wil dat vrij aandoen.

(Ef. 06:10) zegt: Voorts weest krachtig in de Heer en in de sterkte zijner macht. Dit is eenvoudig een bevel, niet een vraag, of wij alsjeblieft’ willen proberen krachtig te zijn, Nee, heel simpel: Weest krachtig. Als Paulus, geleid door de Heilige Geest, ons dit zo zegt, dan kun­nen wij dus zonder meer krachtig zijn. Al zwiepen de gol­ven nog zo hoog en al denken wij er, nooit meer bovenuit te komen, de mogelijkheid om krachtig te zijn is er, want God is er on ons door de Heilige Geest krachtig te doen zijn. Halleluja. Ook dit hangt dus weer af van onze eigen wil.

(Ef. 06:11) luidt: Doet de wapenrusting Gods aan om te kunnen standhouden tegen de verleidingen des duivels. Ook dit is weer een bevel en anders niet. Geen praat­jes, maar doet aan.’ En waarom moeten wij dan toch die wapenrusting aan doen? Wel, om stand te kunnen houden tegen de verleidingen des duivels, en dat zijn er vele. Eén keer standhouden zal wel gaan, vooral als wij pas op de weg zijn en helemaal leven in onze eerste

liefde met Jezus en alles van Hem verwachten en-geloven, maar o wee, als we wat verder op de weg zijn en die ver­leidingen blijven komen. Kunnen we dan standhouden zonder een wapenrusting? Nee, dan worden we gevloerd, als wë niet gaan staan op Gods Woord en doen wat hier staat in Efeze 6.

(Ef. 06:12) zegt verder: want wij hebben niet te worstelen tegen bloed en vlees, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers dezer duisternis, te­gen de boze geesten in de hemelse gewesten. Na alle Bijbelstudies die we tot nu toe samen gehouden hebben, is het langzaam toch wel tot ons doorgedrongen, dat wij niet de strijd hebben tegen de mensen, die onaardig tegen ons zijn, ons een hak willen zetten, ons bedriegen en belie­gen, ons pijn doen, maar dat wij moeten strijden tegen de machten die daar achter zitten. We hebben de strijd tegen de macht die de mens beheerst en als wij die geestelijke strijd beginnen dan zijn we altijd overwinnaars, omdat al­le machten door Jezus ontwapend zijn. Het eist alleen wel een volharden, een volhouden tot het einde toe.

Als onze strijd niet tegen mensen is, maar tegen gees­ten, dan zien wij hier dat Paulus verschillende soorten geesten beschrijft. Hij heeft het over overheden. Wat zou­den dat zijn? Bent u wel eens in de kop van Noord Holland geweest, dan zult u daar met uw geestelijke voelhorens uit, hebben kunnen proeven dat de lucht er zeer onrein is. Dit gedeelte van Nederland wordt beheerst door een onreine overheid. Als u op de Veluwe komt dan ontmoet u daar die vrome macht, die toch ook weer vaak tot zelf­moord leidt. Ook dit is een overheid. In Zeeland treft u het: “als het nog eens mocht staan te gebeuren dat ik er ’bie’ hoorde”. Dat op twee gedachten hinken. Het zal wel, het zal niet. Ook dit is een overheid die Zeeland goed in beslag houdt. Dan zegt Paulus verder: machten. Er zijn vele machten, o.a. ziektemachten. Een macht, het woord zegt het zelf al, legt dus beslag op iemand en houdt een mens gebonden. Occulte machten, onreine mach­ten e.d.

Dan noemt hij: wereldbeheersers dezer duisternis. Wat had u gedacht van het humanisme in Amerika, waar het he­le land eigenlijk onder zit, en dat in wezen antichris­telijk is. En het atheïsme in Rusland, dat dus ook anti­christelijk is. Daar zitten dus hele werelddelen onder. Dit zijn wereldbeheersers. En dan noemt hij nog de boze geesten, en die zijn er vele. Zij plagen en kwellen de mensen, zij liegen en bedriegen en kwetsen. En tegen al deze geestelijke troep, daar hebben “wij de strijd tegen en nooit tegen de mens, het noemen van de mens Jezus brengt al een grote opschudding teweeg onder al deze geestelijke machten. En het is heerlijk te weten dat iet bloed van het Lam de zwaarste macht die er is openlijk heeft tentoongesteld, zodat wij ze hartelijk’ mogen uitlachen. Maar dan moeten wij dit ook weten en dit ook herkennen, anders maken we brokken. Daarom zegt Paulus ten tweede male in (Ef. 06:13): Neemt daarom de wa­renrusting Gods, om weerstand te kunnen bieden in de boze dag, en om uw taak geheel vervuld hebbende, stand te houden. Wonderlijk dat dit tot tweemaal toe wordt herhaald het schijnt dus wel belangrijk te zijn. Bij God staat een zaak vast, als Hij tweemaal iets herhaalt (Gen. 41:32).

Nu gaan we dan over tot de wapenrusting en Paulus zegt in (Ef. 06:14): Stelt u dan op. Als je iets aan moet trekken, dan kun je dat niet zittende doen, dan zul je moeten gaan staan. Stel je dan op.

Ten eerste: uw lendenen omgord met de waarheid. In vroeger dagen wandelden de Israëlieten met die lange gewaden aan en als zij dan een tocht moesten maken, dan tronken zij hun gewaad op onder de riem, opdat zij vrij konden lopen. Paulus spreekt tot mensen uit die tijd en zo begrepen zij dus beter wat hij bedoelde. Wij zullen aandoen de waarheid als punt 1. In alles waar, ook geen leugentje om bestwil meer. Als u een kind van God bent en u wilt serieus met Jezus wandelen, dan zult u ontdekken dat een leugentje om bestwil te staan. Laat staan een grote leugen.

Ten tweede.: bekleed met het pantser der gerechtigheid. Een pantser bedekt onze borst en deze moet dus bedekt zijn met de gerechtigheid. Wat wil dat zeggen? Gerechtigheid is: niet zondigen, ongerechtigheid is zonde doen. Gerechtigheid is gehoorzamen; Ongerechtigheid is ongehoorzaam zijn. Na onze studie van de volle verlossing hebben wij dus wel terdege behandeld dat wij dus de zonden kunnen laten. Als wij ze doen, ligt dit geheel aan onszelf.

Ten derde: de voeten geschoeid met de bereidvaardigheid van het evangelie des vredes. Dat wil zeggen, overal waar wij kunnen, geleid door Gods geest, het evangelie verkondigen. Met onze voeten lopen wij en wij zullen dus moeten zijn de brengers van een goede bood­schap .

Ten vierde moeten vrij bij dit alles het schild des geloofs ter hand nemen. Een schild gebruik je om af te weren alles wat op je aan komt vliegen. Als we ons schild stil houden op één plaats, dan zullen de pijlen van de duivel net van de andere kant ons raken. Daarom moeten we ons geloof in beweging stellen. Geloven is niet passief, geloven is doen. Dat schild moet steeds in beweging blijven en dan zegt (Ef. 06:17) zullen vrij alle brandende pijlen van de duivel kunnen doven.

Ten vijfde moeten wij ons hoofd bedekken met de helm des heils. Wij moeten onze gedachten stellen onder het zeker weten verlost te zijn door Jezus. Als wij zien naar de paaltjes van de tabernakel die het witte doek ophou­den, dan hebben deze paaltjes ieder een zilveren kant. Waartoe diende dat? Wel om bederf en verrotting tegen te gaan. In een doodgewoon weiland zien wij de paaltjes ook vaak afgedekt met zinken kapjes, dit alles tegen de invloeden van het weer om verrotting tegen te gaan. Zo zullen wij ons hoofd bedekken met de helm des heils, de zilveren kap der verlossing, het zeker weten vrijgekocht te zijn door het bloed van het Lam. Halleluja!

Ten zesde moeten wij bij dit alles een zwaard hanteren en dat zwaard is Gods Woord. Met de Bijbel kunnen wij iedere dag pareren. Wij moeten niet spreken vanuit onze eigen ervaringen en bevindingen, maar slechts antwoor­den vanuit Gods Woord, want alleen Zijn Woord is waar­achtig. Daarom kan een kind van God ook nooit zonder Bijbel op pad gaan. Ja ik bedoel niet zo gewoon als u naar een Bijbelstudie gaat, natuurlijk hebt u dan uw zwaard bij u. Maar ook als u boodschappen gaat doen of naar uw werk gaat. Zorgt er voor altijd uw zwaard bij u te hebben.

Bij God bestaan alle volmaakte dingen uit 7 en zo zien we dus ook hier dat onze wapenrusting uit zeven delen bestaat.

Het zevende punt is namelijk het bidden in de geest. Ja, niet gewoon bidden met uw verstand, maar bidden in de geest, dat wil zeggen in tongen bid­den. Paulus heeft het hier zelfs over een aanhoudend bidden en smeken bij elke gelegenheid in de geest. O, halleluja, als wij bidden in de geest dat weten wij dat wij bidden naar Zijn wil, wat wij nooit voor elkaar krij­gen met ons gebrekkige taaltje, waar altijd weer onze eigen gedachten doorheen gevlochten worden. Maar als wij bidden in nieuwe tongen dan bidden wij ook voor anderen, voor alle heiligen. O, laten wij aandoen de wapenrusting Gods opdat wij stand kunnen houden en staan­de blijven in de boze dag.

De God des hemels, Hij zal het ons doen gelukken, als wij maar willig zijn Zijn wapenrusting aan te trekken. Glorie voor Jezus, Die ons niet onbeschermd achterliet in deze boze wereld, maar ons zo stelde dat geen duivel enig recht op ons kan doen gelden. Als dit toch gebeurt dan ligt het dus weer aan onze eigen wil. o, maak toch uw wil ondergeschikt aan Gods wil en u zult een wonder­baar leven van overwinning leiden. Glorie voor Jezus onze grote Koning. 

 

Opwekkingsnieuws

Evangelist Doctorian in Zweden – Evangelist Samuël Doctorian uit Beiroet Libanon, sprak in verschillende ste­den van Zweden. Het is in Zweden al traditie geworden dat in de zomermaanden in vele plaatsen tentcampagnes worden gehouden. In Nyhem, een stad in Zuid-Zweden, kwamen duizenden uit geheel Zweden en uit het buiten­land bijeen. De tent, die 5000 personen bevatte was overvol, toen broeder Doctorian over de Pinksterervaring sprak. De liefde voor het zendingswerk werd opnieuw aangewakkerd toen broeder Doctorian over de opwekkingen in het Midden-Oosten vertelde. Zoals bekend doen de Zweedse Christenen zeer veel aan het zendingswerk. In alle samenkomst waar broeder Doctorian sprak was een machtige werking van Gods Geest. Aan het einde van ie­dere samenkomst hieven duizenden hun handen ten hemel en loofden en prijsden God.

Opwekking in Thailand – In veertien verschillende landstreken van Thailand werden in grote aantallen Christelijke traktaten uitgedeeld. 100 en antwoord brieven waren het gevolg, waarin vele getuigen van de verlossing die zij in Christus gevonden hadden. Er ontstond ook vervolging van de nieuw bekeerden, sommigen werden verstoten uit hun families. Maar dit alles kan hen niet van de weg afbrengen, waarop hen een klein traktaat had gebracht. Dahomey, Afrika in Porto Novo, de hoofdstad van Dahomey, is een zaal gehuurd om de 30.000 inwoners het volle evangelie te kunnen brengen. Toen pastor Burghard Frankrijk en Dahomey was, werd een campagne gehouden. Twee dagen sprak hij in Ouida en zes in Porto Novo. Op de tweede avond in Porto Novo waren de meeste toehoorders, namelijk 800 gekomen. Ook in de vele dorpen in de omgeving gaan de zendelingen en gelovigen inlanders om Gods woord te verkondigen en evangeliën en nieuwe testamenten uit te delen. Wat doet u voor de zending? Wist u dat reeds ongeveer 25 Nederlanders als fulltime zendeling in het buitenland het volle evangelie uitdragen? Schrijf een van hen eens een brief. Nog een verzoek.: doe het nu!­